ABD'de İş Mülakatına Girecekler İçin Anlamlı Tavsiyeler
1- iş aramaya başlamadan önce mutlaka ama mutlaka profesyonel ağınızı genişletin. linkedin bu hususta çok faydalı oluyor.
2- yüksek lisans yaptığınız okuldaki üst dönemlerinizle (özellikle tez danışmanınızın eski öğrencileriyle) iyi ilişkiler kurun, çünkü siz mezun olmadan birkaç sene önce onlar işe giriyor ve yavaş yavaş lafları geçmeye başlıyor. hal böyle olunca da özgeçmişinizi patronlarına ilettiklerinde yüz yüze mülakata çağırılma şansınız ciddi oranda artıyor.
3- şirketlerin personel avcılarının (recruiter) en çok kullandıkları araç linkedin. bu yüzden linkedin profilinize mutlaka özenin. gerekirse ayda 25 dolar ödeyip premium hesabı alın ve şirketlerin personel avcılarıyla bağlantı kurmaya çalışın.
4- mutlaka ama mutlaka özgeçmişinizin yanında pozisyona neden uygun olduğunuzu düşündüğünüz, 1 sayfayı geçmeyen bir mektup yazın. seagate'teki mülakatımın ilk aşamasında bu mektubu yazmış olduğum için öne geçtiğim belirtilmişti.
5- başvurduğunuz pozisyona göre özgeçmişinizi değiştirin. mesela yazılım ağırlıklı bir pozisyonsa programlama becerilerinizi ön plana çıkarın.
büyük şirketlere her bir pozisyon için en az 100 küsür aday başvuruyor. ilk ön elemede 100 özgeçmiş içerisinden yaklaşık 80 tanesini eliyorlar ve 20 kişiyle telefon mülakatı yapıyorlar.
diyelim ki ilk ön elemeyi geçtiniz ve şirket sizinle bir telefon mülakatı yapmak istedi (telefon mülakatı yaklaşık 45 dakika sürecektir)
1- mümkünse mülakatı cuma gününe ayarlayın, çünkü karşınızdaki insan haftanın son günü olduğu için çok daha neşeli olacaktır.
2- pozisyonla alakalı teknik sorulara hazırlıklı olun. telefon mülakatında genelde daha temel sorular soracaklardır ama kol gibi sorular sordukları da görülmüştür.
3- matematik ağırlıklı zeka sorularına (brainteaser diye geçiyor) mutlaka mülakat öncesinde pratik yapın. bu soruların çoğuna tümevarımsal bir argümanla yaklaşılması gerekmekte ve buna aşina olun. bu tarz soruların olduğu tonla web sitesi var.
4- hiç alakanız olmayan bir konuda soru sorulmuşsa bilmiyorum diyip geçin. sırf konuşmuş olmak için konuşmayın, inanın çok ters tepiyor.
bahsi geçen büyüklükte şirketler genelde 20 kişiyle telefon mülakatı yaptıktan sonra en beğendikleri 5 kişiyi yüz yüze mülakata çağırıyorlar.
diyelim ki yüz yüze mülakata çağırıldınız (yüz yüze mülakat 5 ila 8 saat arasında sürecektir)
1- illa ki takım elbise giyeceksiniz diye bir kaide yok. özellikle yazılım pozisyonlarında takım elbise ters tepmekte çünkü beraber çalışacağınız adamların tarzı o değil.
2- yüz yüze mülakata çağırılmadan önce şirket sizinle mülakat yapacak (çoğunlukla teknik) insanların adının olduğu bir liste yollayacaktır. bu liste yaklaşık 5 ila 8 kişiden oluşacaktır ve her biri sizinle yaklaşık 45 dakika konuşacaktır.bu listedeki herkesi tek tek internetten aratın ve uzmanlık alanlarına bakın. bu alanlardaki temel bilgilerinizi tazeleyin.
3- her mülakatın sonunda ya da başında bir sorunuz var mı diye soracaklardır. mutlaka ama mutlaka aklınızda pozisyonla ilgili birkaç soru hazırlayın ve sorun. böylece hem bilinçli bir aday olduğunuzu gösterirsiniz, hem de kalan 45 dakikada size daha az soru sorabilirler.
4- tezinizi incik cincik edeceklerdir, hazırlıklı olun.
5- telefon mülakatından çok daha zor teknik sorulara hazırlıklı olun, bilmediğiniz konularda fikrim yok ama gerekirse işe başlayınca öğrenirim diyin, boş laflar gevelemeyin.
6- mülakatı yapan herkes size güleryüzlü ve oldukça profesyonel davranacacaktır. bunu size özel değil, herkese yapmaktadırlar, sakin gardınızı düşürmeyin ve samimiyeti abartmayın.
7- öğle yemeğinde bile teknik sorulara hazırlıklı olun.
8- mülakatı yapan kişi bir türk ise o türkçe konuşmadığı sürece türkçe konuşmayın.
9- mülakatın sonunda sizi davet ettikleri için teşekkür edin ve size haber verebilecekleri yaklaşık bir tarih sorun.
bu aşamaları atlattıktan sonra da mülakat ne kadar iyi geçmiş olursa olsun, elinize resmi teklif gelene kadar iş bakmaya devam edin.
not: teknik bir alanda iş aramış olduğum için qualcomm, seagate, xilinx, marvell gibi şirketlerle görüşme fırsatım oldu ve haliyle tecrübelerim büyük teknoloji şirketleri mülakatları için geçerli.