TARİH 14 Aralık 2020
34b OKUNMA     483 PAYLAŞIM

Abazaların Yaşadığı, Yalnızca Birkaç Ülkenin Tanıdığı Ülke: Abhazya

Resmi adıyla Abhazya Cumhuriyeti, Gürcistan'ın kuzeybatısında yer alan ve Rusya başta olmak üzere yalnızca birkaç ülkenin tanıdığı bir ülke. Nüfusunun yarısını Abazaların oluşturduğu Abhazya'ya kısa bir bakış.

abhazlar kendilerine apsuva, ülkelerine de apsını, yani ‘canlar ülkesi’ adını verirler. türkiye’de genel olarak abaza adıyla bilinmelerine karşılık, kafkasya’da bu halkın iki grubu ayrı ayrı abhaz ve abazin olarak adlandırılır.


türkiye'den daha kuzeyde olmasına rağmen ılıman bir iklime sahiptir. abhazya'nın kuzeyine çıktıkça gittikçe tersine daha tropikal bi iklime dönüşür. kafkas dağlarının sibirya'dan gelen soğuk hava dalgalarını kesmesiyle bu güzel dağların eteklerinde cennet gibi bir ülke yaratır. tarihte tüm rus çarlarının ve devlet başkanlarının dachaları (tatillerini geçirdikleri evleri) abhazya'da bulunur. bütün dachalar dünyanın her yerinden gelen çeşitli ağaçlardan oluşur ve her biri mükemmel bir botanik müzesini andırır.


abhazyanın sınırları

batıda rusya fed. - krasnodar
kuzeyde rusya fed.- karaçay çerkes
doğuda gürcistan
güneyde karadeniz

yüzölçümü
8700 km2

sahil şeridi
214 km


arazi genişliği:
batı-doğu 170 km
güney- kuzey 66 km

idari bölgeleri;:
gagra
gudauta
suhum
gulripş
tkuarçal
oçamçira
gal

en yüksek tepesi:
dombay ulgen dağı 4046 m


en derin mağaraları:
krubera voronia-2190 m (dünyanın en derin mağarası)
novy afon mağarası -1700 m (dünyanın 3. en derin mağarası)
snejnaya mağarası

yeraltı kaynakları:
petrol, kömür, torf, barit, dolomit mineral ve terminal sular, mermer, kireç, alçıtaşı

en önemli gelir kaynağı: turizm
2005 - 600,000 kişi
2006 - 1,700,000 kişi
2010 - 1,850,000 kişi
2011 - 2,175,000 kişi
2012 - 2,420,000 kişi


abhazya'nın nüfusunun 300 bin kişi olduğunu düşünürsek, gelen turist sayısı çok yüksektir.

abhazya tarihte hep bağımsız bir milletti. 1800'lü yılların ortalarına kadar sürekli devletler kurdu ve o bölgeye hakim oldu. şu anki gürcistan'ın bulunduğu yerde lazica ve migrelyan'ın olduğu zamanlarda bile abhazlar hep abhazya'daydi. ekim devrimi ile birlikte kurulan sovyetler birliği'nin eşit 11 devletinden biriydi. 


abhazya sovyet sosyalist cumhuriyeti adı altında 19 şubat 1931'e kadar sürdürüp 1931'de kendisi de gürcü olan stalin tarafından gürcistan'a bağlanıp statüsü abhazya özerk sovyet sosyalist cumhuriyeti olarak değiştirildi. buna rağmen gürcistan, abhazya'nın hiçbir zaman iç işlerine müdahale edememiştir. 28 nisan 1991'da sovyetler birliğinin dağılmasıyla gürcistan bağımsızlığını ilan ederken, abhazya da bağımsızlığını ilan eder. bunu kabul etmeyen gürcistan, abhazya'ya savaş açar ve ilk olarak abhazya'nın devlet kütüphanesini ve arşivini bombalar. (bkz: abhaz gürcü savaşı) savaşın sonucunda abhazya savaşı kazanır, bağımsızlığını fiili olarak ilan eder.


şu anda resmi olarak abhazya'yı tanıyan ülkeler rusya, suriye, vanuatu, nikaragua, tuvalu, venezuela, güney osetya, transdinyester ve  nauru'dur. gürcistan'ın abhazya'yı bu kadar istemesindeki asıl neden, abhazya'nın ortodoks mezhebindeki önemi; isa'nın 12 havarisinden olan aziz simon'un burada öldüğü ve onun anısına yapılan the temple of the st. simon the zealot onlar için çok kutsal olduğudur. bu manastır novy afon'da bulunuyor. afon manastırı olarak bilinen bu manastır. ortodoksların en kutsal yerlerinden biri. http://en.anyha.org/temples/30.html


abhazya'nın yılda ortalama 2 milyondan fazla turist almasının bir sebebi de budur.