SİYASET 5 Haziran 2017
197b OKUNMA     1422 PAYLAŞIM

7 Ülkenin Diplomatik İlişkilerine Son Verdiği Katar, Ekşi Sözlük'ün Gündeminde

Suudi Arabistan, Bahreyn, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Yemen, Libya ve Maldivler, Katar'la tüm ilişkilerini kesti. Dünya çapında gündem olan bu gelişme Ekşi Sözlük'te de günün en çok konuşulan konularından biri oldu.
Doha, Katar / iStock.com


qatarda yaşadığım için yazıyorum.

qatarın türkiyeye verdiği para öyle aman aman çok bir para değil. qatar için tabi. artı zaten en çok yatırım yaptığı ülke de türkiye değil. zaten yatırım yapmıyor borç veriyor genelde. en çok borç verdiği ülke de değil.

yani türkiye'ye para verdi ondan yapıyorlar yazık qatara demek manasız olur. türkiye şu anda bu coğrafyada yok ve kimsenin umrunda da değil. tabi tayyip'in selam verdiği 3 gün yaşamıyor o da bir gerçek.

olan biten benim gördüğüm ve türk, lübnanlı, mısırlı, qatarlı, suudi vs dostlarla da görüştüğümüz üzere; 3 seneye çıkacak olan suudi-iran savaşı öncesi qatarı eve geri çağırmaktan ibaret. malum qatar geçen haftalarda 'iran da güzel bi kardeşimiz ' diye açıklama yapmıştı ama sonradan hacklendik diyip yırtmaya çalışmıştı.

qatarın tek sınırı suudiler ile. bir de qatara gelen tüm nakiye gemileri dubaiden stop alarak geliyor. o da yatarsa qatar açlıktan ölür.

uzayacağını sanmıyorum. bu stresi qatar kaldıramaz. diğerleri de çok uzatamaz. diğer hepsi usa state iken qatar direk ingiliz mali. orta yol bulunur bana kalırsa.

yalnız hakikaten türkiyeden insanların bize para verdiği için yapıyorlar para vermesin diye yapıyorlar diye hemen konuşmaya başlamaları çok komik çok da acı.

bundan hüsnü mahalli bahsetmişti, haklı çıktı.

savaş ihtimali biraz zorlama geliyor, centcom katar'da, topraklarının neredeyse yarısı amerikan ordusunun, şirketlerinin tahakkümü altında. ambargo altına alıp zorlamayı deneyecekler anlaşılan.

ancak ben terörizm hikayesinin tıraş olduğunu düşünüyorum, yemen'de taş üstünde taş bırakmayan, insanlık dramına yol açan suudlar anti-terörist kesildi birden ha. hadi lenn. bence işin arkasında rekabet var. ki bu araplarda anormal fazladır.

hava ve kara sınırlarının kapatılması iki anlama geliyor. emirates'le kapışan qatar airways için işler zorlaşacak. diğer zorluk da gıda ithalatında yaşanacak. türkiye'nin de bu krizden etkilenmemesi düşünülemez!

öncelikle katarlılar için olası bir rejim değişikliği veya darbe durumunda türkiye çok önemli. olası bir kötü senaryoda katar ileri gelenleri için en kritik ülke türkiye. ktaarlıların türkiye'de yüzlerce hatta binlerce emlak almalarının, bir takım şirketlere ortak olmalarının altında da hep bu var.ne olursa olsun avrupa'ya güvensizlik. bu adamların tabiki de fransa 'da ingiltere'de de çok yatırımları var . ama hep akıllarında bir şey var: yarın birgün kaçınılmaz olarak körfez karıştığında ya da ülkemizin başına bir şey geldiğinde en kötü senaryoda batılı devletler mallarımıza el koyarlar. ama trdeki yatırımlar evler sağlam durur. orada yaşarız mantığı . bunu bizzat yerel kişilerden duydum.

yukarıdaki savıma örnek olarak geçenlerde sadece 89 doğumlu bir katarlı 'nin istanbul'da 1er milyondan 2 daire aldığını duymuştum. ortak bir arkadaşımız var. demiştim manyak mıymış neden avrupada ne bileyim ispanyada ev almamış. adamın cevabı aynen yukarıda dediklerimdi. burası ortadoğu ne zaman ne olacağı belli olmaz. avrupa'daki ya da amerika'daki mallarımıza el koyulabilir ya da sığınma verilmeyebilir. ama trde daha güvende oluruz daha rahat yaşarız.

o yüzden tr katarlılar için önemli.yanı bir arap ülkesi sana bu kadar yardım ediyorsa, ekonomine nefes veriyorsa bunu karşılıksız yapmaz. hep türkiye'nin ileride sığınacak bir liman olduğu gerçeği var bunun kökeninde.

neyse katar'ın iç piyasasına bakınca şu anki kriz devam ederse gıda sıkıntısı olma ihtimali yüksek. ama öyle yıkıcı ya da ne bileyim bir karaborsa durumu da kesinlikle olmaz. çeşitli alternatifler bulunacaktır mutlaka. havayolu ile asya ülkelerinden getirilebilir kimi gıda ürünleri. ama havayolu ile gelince fiyatlar tabiki artacaktır ama katar devletinin çeşitli desteklerle fiyat artışlarını makul seviyeye çekeceğini düşünüyorum. kısaca fiyatlar artacaktır. kıtlıktan ziyade genel birt fiyat artışı görüyorum ben yakın gelecekte. 2014'te katar'da yiyecek krizi oldu denmiş. ben öyle bir krize rastlamadım açıkçası 2014'te. herhangi bir gıda sıkıntısı olduğunu da görmedim. problem olabilecek tek konu pirinç fiyatlarındaki artış olabilir. çünkü yüzbinlerce ana besin kaynağı pirinç olan asyalı var ülkede ve bunlar hep gariban takımı. fiyat artışı bunları etkileyebilir. fakat çeşitli şekilde devlet bunu sübvanse edecektir.

olayların nedenine gelince katar emirinin en son askeri bir mezuniyet töreninde yaptığı konuşmalardan bahsediliyor. dediklerinin hepsinin doğru olduğunu söyleyebilirim. ama tabi cümle içerisinde kullandığı iranla ilgili sözler uae-suudi-abd ittifakına battı. zaten önceden beri ihvan-müslüman kardeşlere katarın desteğinden ötürü gelişen bir gerginlik vardı bu bir şekilde idare ediliyordu ama bu son nokta oldu.bu gerginlik beklenen bir şeydi ki türkiyenin burada üs kurması da buna yönelik adımlardı.

bu arada bir hatırlatma yapayım katardaki yerel katarliar haricinde 1800ler sonunda 1900ler başında katara iran'dan yerleşmiş ve katar vatandaşlığı almış çok çok büyük aileler var. katar'da yaşayan çoğu kişi bunları bilir. bu ailelerin iran ile katar ilişkilerinin geliştirilmesinde bir payı var mıdır? evet diyemem ama olmuşsa da sesim çıkmayabilir.

benim şahsi tahminim bu gerginliğin yakın bir dönemde biteceği yönünde. sonuçta bu devletler arasında akrabalığa varan ilişkiler var ve iplerin korması o kadar kolay değil. kısa bir süre içinde barışılacaktır.

diyelim ki barışma olmadı o zaman rusya-iran-katar doğalgaz üçlüsü yanlarında tr ve çin ile değişik bir blok olabilir. karşı blok abd israil önderliğinde suusi, bae bahreyn mısır. eğer böyle bir şey olursa türkiye'nin mutlak tarafını seçmesi gereklidir. bitaraf olan bertaraf olur aksi takdirde.ama bu senaryo çok çok düşük ihtimal..