UZAY 16 Ekim 2018
28,8b OKUNMA     739 PAYLAŞIM

425 Milyon Işık Yılı Uzaklıktan Gelen Radyo Frekansları Uzaylıların Kanıtı Olabilir mi?

Avustralyalı bilim insanları, 19 adet yeni radyo dalgası tespit etti. Dünyamıza ulaşan bu dalgaların 425 milyon ışık yılı uzaktan geldiği ve kaynağının da dünya-dışı varlıklar olabileceği söyleniyor.

Avustralya Swinburne Teknoloji Üniversitesi'nden bilim insanları, Murchison Radio-astronomi Rasathanesi'nde bulunan radyo teleskobu aracılığıyla 19 yeni radyo dalgası tespit etti.

Mevzubahis teleskop: Australian Square Kilometre Array Pathfinder.


Bu radyo dalgalarının kaynağı bilinmiyor ancak dev bir kozmik cisim ya da yabancı bir uzaylı ırk tarafından gönderilmiş olabileceği söylenmekte.

Bu radyo dalgaları, İngilizce literatürde "fast radio bursts" (FRB) şeklinde adlandırılıyor.


Ayrıca, toplam bir yıl içinde tespit edilen bu dalgaların şimdiye kadarki radyo dalgalarının konum olarak en yakın ve de en parlak örnekleri olduğu ifade ediliyor.


linkte paylaşılan ilgili yazıyı okuduğunuzda gelen dalganın sadece milisaniyeler süren anlık bir frekans olduğu ve içinde bizim güneşimizin yaklaşık 100 yıl boyunca üretebildiği kadar enerji içerdiği yazdığı görülüyor. böylesine anlık ve yüksek enerjili bir dalganın her ne kadar ileri bir medeniyet olsa da uzaylı bir varlık tarafından oluşturulması pek mümkün görünmüyor. boşuna heyecan yapmayın, uzaylılara daha zaman var yani. büyük ihtimalle bir nötron yıldızından geliyor.

ayrıca şunu da ekleyeyim uzaylıların radyo frekansını ışıktan 425m kat daha hızlı hareket ettirmesi mümkün değil çünkü ışık da radyo frekansı da bir çeşit elektromanyetik dalgadır (veya radyasyon da denebilir) ve hızı sabittir. hızı uzayın manyetik ve elektrik geçirgenliğiyle bağlantılı olduğu için bütün uzayın özelliğini değiştirmeden ışığın hızını da değiştiremezsiniz.

radyo dalgaları, yukarıda da belirtildiği gibi elektromanyetik dalga türüne girdiği için ışık hızında ilerleyen dalgalardır. ışık hızında ilerleyen herhangi bir şey yıldızlar arası mesafelerde fazlası ile primitif (ilkel) kalıyor. yani ya ışıktan hızlı bir şekilde mesaj yollamanız lazım, ya da ışık hızı kuralını ihlal etmeden ışıktan hızlı ilerleyecek şekilde mesaj göndermeniz lazım. eğer özel göreliliğin mutlak doğruluğunu kabul ediyorsanız ilkini yapamazsınız. bu bilgiye göre bilindiği kadarı ile ışıktan hızlı bilgi iletilemez. o halde geriye ikinci şık kalıyor. diğer yöntemler varsa eğer henüz bilinmediğinden bir şey yapılamıyor. şu an için radyo dalgalarından daha gelişmiş olabilecek lazer ışınları üzerine çalışılıyor ama bu da sonuçta ışık hızında ilerleyecek.

aslında bir ihtimal mevcut. o da quantum entanglement (kuantum dolanıklığı) olarak adlandırılan fenomenin iyi anlaşılması. eğer bu fenomenin mekaniği teorik olarak tamamen anlaşılırsa ve yıldızlar arası bilgi aktarımında kullanılmak üzere uygulamaya geçirilebilirse o zaman bu sorun çözülür.

hatta beraberinde daha birçok sorun kökten çözülür. örneğin ışınlanma, daha doğrusu makro evrene dahil bir maddenin (insan mesela) uzay-zamanda kendisinden kilometrelerce uzaklıktaki bir yerde bulunan atomlardan birebir şekilde inşa edilmesi gibi. kilometrelerce dedim çünkü milyonlarca ışık yılı dersek orada hali hazırda birilerinin bulunması gerekiyor. yine de bu bile müthiş bir devrim olur. bu sayede orijinal siz yok olurken kopyanız dünyanın başka bir yerinde yeniden yaratılır. tabii bu yaratılan gerçekten siz mi olursunuz orası biraz düşündürücü.

Işık Hızından En Az 10 Bin Kat Daha Hızlı Bir İletişimin Mevcut Olduğu Teori: Kuantum Dolanıklığı