SİNEMA 13 Eylül 2017
60,9b OKUNMA     1244 PAYLAŞIM

4 Ay Önce Yayın Hayatına Son Veren Al Jazeera Türk'ten Geriye Kalan Enfes Belgeseller

Al Jazeera Türk, Mayıs ayında yayın hayatına son verdi ancak geride güzel bir ekibin içinden çıktığı çok bariz olan kaliteli belgeseller bıraktı.

israil amerika'yı neden vurdu?

belki ilk defa duyacaksınız, duyunca şaşıracaksınız ama 1967 yılında israil amerika'nın gemilerinden birini alenen vurmuş ve bunun sonucunda ise ödüllendirilmiş. yanlış okumadınız. israil tehditlerle ve şantajlarla bu olayın üstünü kapatıyor. amerika'ya farklı konularda yardım yaptığı için de ödüllendiriliyor. üstüne bu yıldan sonra israil'e olan yardımlar kat be kat artıyor.

altı gün savaşı

yıl 1967, israil üç komşusunu nasıl patates etti. 6 günde 3 tane devleti ne duruma soktu bunu anlatan bir belgesel. mısır, ürdün ve suriye'nin ne kadar da aciz kaldığının kanıtı.

amerikalı radikal (1. bölüm)


amerikalı radikal (2. bölüm)

anadan-babadan yahudi, ateist, aynı zamanda israil düşmanı bir adamın norman finkelstein'ın hikayesi. kendisinin ilginç bir sözünü bırakıyorum buraya.
"bir ateist olarak, tanrıya şükranlarımı sunuyorum bizleri ölümsüz yaratmadığı için."

arapların gözünden i. dünya savaşı (1. bölüm)


arapların gözünden i. dünya savaşı (2. bölüm)


arapların gözünden i. dünya savaşı (3. bölüm)

1. dünya savaşında araplar ne yaptı? osmanlı'ya karşı nasıl tutum aldılar? ne düşündüler ne oldu? özellikle şunu söyleyeyim izledikten sonra 100 yıldır arapların neden bu halde olduğunu çok net anlıyorsunuz. zamanında dedelerinin ingilizler, fransızlar ile yaptığı gizli anlaşmalar hep görülüyor. fransız, ingiliz ve rusların osmanlı'dan kalan yerleri nasıl harita üstünde paylaştıklarını yine görüyoruz.

çernobil

26 nisan 1986 yılında çernobil'de dünyanın en kötü nükleer felaketi meydana geldi. belgesel bu felaket sırasında ve sonrasında yaşanılanları inceliyor.

fidel castro

fidel castro, devrimci liderin hayatına kısa bir bakış. felsefesi ve hedefleri.

ruanda soykırımı

1994 yılında dünyanın izlediğimi bir katliam. aynı ülke vatandaşlarının birbirlerine olan vahşeti. 800 bin insanın katliamı.

kenya'nın ölüm mangaları

kenya, yıllardır hükümetin yürüttüğü ve “radikal islamcıların hedef alındığı gizli bir terörle mücadele programı” iddialarıyla çalkalanıyor. tetikçilerin sarsıcı itiraflarını içeren belgesel, olayların iç yüzüne ışık tutuyor.

afganistan'daki sovyetler

sovyetler birliği'nin neredeyse 10 yıl süren afganistan işgaline 600 binden fazla asker katıldı. niye geldiler? nasıl döndüler? sonucunda ne oldu?

vatikan a.ş.

vatikan dini, politik ve mali açılardan sırlarla dolu. vatikan bankası'nın adı, karapara aklamaktan nazi’lerin kanlı altınlarını saklamaya, mafya cinayetlerine karışmaktan, hayali kredilere teminat mektubu vermeye kadar birçok ‘kirli’ işle anılıyor.

siber savaş

dünya'nın geleceğini değiştirecek, tamamen yabancı olduğumuz yeni bir savaş.

iran devrimi

şah'ın düşmesi için solcu ve sağcı bütün ülke el ele verip devrim yaptılar. neticesinde ne mi oldu? iran islam devleti kuruldu. gelen gideni aratır hesabı oldu bu iran solcularınınki. ama başlangıçta bunu hiç düşünmemişlerdi. dost abd, düşman abd'ye döndü.

mübarek'in düşüşü

mısır'ın ayaklanışı ve arap baharı'nın dirilişi. onlarca yıllık ezilmişliğe karşı bir savaş.

parçalanan filistin

israil ve filistin ilişkisi. filistin'in birbirinden ayrı yaşayan insanları.

fbi muhbirleri

amerikalı müslümanlar, 11 eylül saldırılarından bu yana yakın takip altında ve potansiyel teröristler olarak görülüyor. paranoyaya dönüşen bu durum sonrasında eyleme bulaşmamış insanlar, sadece söylemleri sebebiyle suçlu ilan edilip hapse atılabiliyor.

hayalim istanbul

afrika’nın hemen her ülkesinden geldiler. kimi futbolcu olmayı, önce türkiye’de sonra avrupa’da büyük kulüplerde oynamayı hayal ediyor, kimi şarkıcı veya film yıldızı olup şöhrete ulaşmayı… sadece çalışıp, yoksul ülkelerindeki yakınlarına para göndermeye çabalayanlar da var. al jazeera belgeseli hayalim istanbul, daha iyi bir hayat için istanbul’a gelen afrikalıların heyecanlarını, umutlarını, hayal kırıklıklarını anlatıyor.

yangın savaşçıları

türkiye’de yılda 80 binden fazla yangın vakası oluyor. yangınlarla mücadele eden itfaiyeciler asılsız ihbarlardan şikayet ederken, sokak aralarına usulsüz park edilmiş araçlar müdaheleyi geciktiriyor. belgesel zaman zaman ölümü göze alarak yangınlara müdahale eden itfaiyecilerin çalışma hayatını anlatıyor.

hazne ver

murat nehri’nde, ‘kelek’ adı verilen şişme lastiklere bağlanmış tahta parçası üzerinde tarla küreğiyle balık avlayarak geçimlerini sağlayan köylüler... al jazeera belgeseli hazne ver, muş’ta, ayda 750 lira ile bin lira arasında para kazanmak için hayatlarını tehlikeye atan balıkçı köylülerin hikayesini anlatıyor.

hazarın havyarı nasıl azaldı?

dünyanın en kaliteli havyarı hazar denizi’ndeki mersin balıklarından üretiliyor. ancak, son yıllarda hazar denizi’ndeki petrol üretiminin yol açtığı kirlenme, ağır metaller, denizi besleyen nehirlerdeki kirlilik ve yasadışı avlanma mersin balıkları popülasyonunu çok azalttı. bu nedenle havyar üretimi düştü, fiyatı çok arttı. 3 yıl önce hazırlanan al jazeera belgeseli havyar, havyar üretimindeki sorunlara ve mersin balığı popülasyonunu artırmak için yapılan çalışmalara ışık tutuyor.

listenin tamamı