EĞİTİM 20 Aralık 2018
17,3b OKUNMA     678 PAYLAŞIM

3 Aylık Yaz Tatili, Örgün Eğitimi Sekteye Uğratıyor Olabilir mi?

Arada sırada eğitim sistemimiz hakkında dile getirilen şeylerden biri de yaz tatili. Gerek diğer ülkelerde böyle bir durumun olmadığı, gerekse de tatilin fazla uzun olduğu konuşuluyor ama gerçekten var mı böyle bir durum?
iStock

bu konu hakkında dünya'dan çeşitli örnekler

ortalama bir okul günü finlandiya'da 5, sinagapur ve almanya'da 5.5, kanada ve japonya'da 6, avustralya ve yeni zelanda'da 6.5, abd'de 6.8, çin ve hollanda'da 7, güney kore'de 8 ve tayvan'da 8.5 saat. bu süre türkiye'de ise 8-9 saat arasında (ikili öğretim düzeni hariç).

öğrencilerin okulda bulundukları süre estonya 175, abd 180, finlandiya, hong kong, yeni zelanda ve bizi kıskanan almanya'da 190, singapur ve kanada 193, hollanda 200, japonya 210, güney kore 220 gün. bu süre türkiye'de ortalama 180 gün.

demek ki, okul saatlerini veya okula gidilen gün sayısını arttırmak çok da işe yaramıyor. dünyanın en iyi eğitimlerinin verildiği finlandiya, abd- almanya, kanada vs gibi ülkelerde okul süreleri bizdekinden çok daha kısa olmasına rağmen pisa gibi uluslararası sınavlarda sağımızdan atıp solumuzdan geçiyorlar. kendi yazdığını okuyamayan, anlayamayan öğrenciler mevcut.

okul gün sayısının ise genellikle daha sıcak memleketlerde daha kısa olması yönünde bir eğilim var. daha soğuk ülkeler ise biraz daha uzatabiliyor. ancak bu konuda dünya ortalamasından çok geride olmadığımız gibi bizden kat be kat daha iyi eğitim veren ülkelerle yaklaşık gün değerlerine sahibiz.

özet olarak

istersen okulu tüm sene boyunca açık tut, istersen okulu sabah sekiz akşam sekiz yap, eğitim zihniyetini modern düzeye çıkartmadıkça maalesef hiç bir yere varamazsın.

Türkiye Eğitim Şartlarını Düşününce Can Yakan Bir Soru: Özel Okul mu, Devlet Okulu mu?

ABD'de Her Şeye Öğrencilerin Karar Verdiği Aşırı Serbest Okul: Sudbury Valley