TARİH 2 Temmuz 2020
77,5b OKUNMA     896 PAYLAŞIM

28 Günde 7000 Kişiyi Bizzat İnfaz Eden, Stalin'in Celladı: Vasily Blokhin

1895-1955 yılları arasında yaşayan Vasily Blokhin, vahşi cellatlığı nedeniyle Guinness Rekorlar Kitabı'nda dahi kendine yer bulabilmiş, korkunç bir tarihi karakter.

stalin'in cellatlığını yapan vasily blokhin'in 28 gün içinde 7000 insanı bizzat infaz etti. zaten guinness rekorlar kitabı da kendisine "tüm zamanların en vahşi cellatı" sıfatını vermiş.

1895'te rus köylü bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen gelen vasily, 1. dünya savaşı sırasında çarlık rusya ordusuna hizmet ederken "chernaya rabota" yani "kara çalışma" adı altında yapılan gizli suikastler, infazlar ve işkencelerle stalin'in dikkatini çekmeyi başardı. o zamanları rusya gizli polis teşkilatı olan nkvd içinde hızla rütbesini yükseltti ve en sonunda da kommandatura bölümünün en başındaki kişi oldu.

kommandatura bölümünün tüm üyeleri stalin tarafından atanır ve emirlerini direkt olarak stalin'den alırdı. gösterildiğinin aksine vasily, resmen bir hapishane komutanıydı. stalin'in davası uğruna tüm kirli operasyonları bizzat gerçekleştiriyordu. birçok toplu infazı yönetti. sovyetler birliği mareşali michail tukachevsky ve daha önceki 2 nkvd şefi gibi yüksek profil kişileri infaz etti.

ancak blokhin'in en meşhur eylemi katyn katliamı'nda gerçekleşti. 1939'da almanya'nın polonya'yı işgal etmesinden iki hafta sonra sovyet kuvvetleri polonya'nın doğu tarafına girdi. resmi olarak savaş ilan etmemelerine rağmen, 20.000'den fazla polonyalı subayı yakaladı ve sovyet cezaevi kamplarında gözaltına aldı. 5 mart 1940'te stalin, daha sonra toplu mezarlara atılacak olan tüm polonyalı subayların infazını emretti. (bkz: katyn katliamı/#78861234)

yirmi sekiz günlük bir süre zarfında vasili blokhin, katyn'de 7000'den fazla polonyalı infazını gerçekleştirdi. blokhin bu tür görevler için gece çalışmayı tercih ettiği için genellikle infazlar gün batımından başlayarak şafak sökünceye kadar gerçekleşiyordu. blokhin her gece neredeyse kesintisiz çalışarak, üç dakikada bir mahkumu öldürecek şekilde, gece başına yaklaşık 300 infaz gerçekleştirdi.

infazlar şu şekilde gerçekleşiyordu: kimlik belgeleri imzalandıktan sonra, infaz edilecek olan mahkumlar kolları bağlı bir şekilde ses geçirmez duvarlarla kaplı, içinde bir giderin, hortumun ve tavanda bir kapağın olduğu bir odaya götürülür, dizleri üzerine çöktürülür ve bir kommandatura üyesi, mahkumların kafalarının arkasına tek bir atış yaparak anında onları öldürürdü. cesetleri ise kapıdan veya tavandaki kapaktan dışarı sürükleyerek çıkarırlardı, ardından oda hortumla yıkanır ve bir sonraki mahkum için hazır hale getirilirdi.

vasily bu kitle infazları için 7.65 kalibrelik şuradaki walther ppk adlı tabancayı kullanırdı. (bkz: walther ppk

blokhin'e göre, bu silahın diğer silahlar gibi geri tepmesi yoktu. bu da her gün yüzlerce infaz yaptıktan sonra bileğinde daha az acı hissetmesi anlamına geliyordu. tabancalar çok nadiren tutukluk yapıyordu. bu da kurbanın tek atışla infaz edilebileceği anlamına geliyordu. ayrıca bu silahın tercih edilmesinin başka bir stratejik önemi daha var; bu silah aynı zamanda alman subaylar tarafından da kullanıldığı için, toplu mezarların bulunması halinde sovyetlerin ölümlerin sorumluluğunu kolayca reddedebileceklerdi.

27 nisan 1940'ta, bu inanılmaz kanlı organize toplu katliamları gerçekleştirdiği için blokhin kızıl bayrak nişanı ile ödüllendirildi. normalde bu nişan, geleneksel olarak “savaş sırasında olağanüstü cesaret", "tutsaklık durumunda kendini inkar" ve "cesaret” eylemlerini gerçekleştiren askeri personele verilirdi. cinayetlerin gizliliğini korumak için bu nişan kendisine gizlice verildi.

1941'de stalin, almanlar rusya'yı işgal ettikten sonra kendisini polonya hükümeti ile ittifak içinde buldu. hapishane kamplarından yüz binlerce polonyalıyı serbest bıraktı ve birkaç kez kayıp savaş esirlerinin sorumluluğunu üzerine aldı. stalin masum olduğunu söyledi, ancak gerçek 1943'te katyn'deki toplu mezarların keşfiyle ortaya çıkmaya başladı. sovyet hükümeti tüm sorumluluğu reddetti ve almanları suçladı. ta ki 1990'a kadar. bu tarihten sonra, mikhail gorbaçov'un şeffaflık duruşu sayesinde ülkenin katliamlardaki rolünü vurgulayan bir dizi belge aracılığıyla gerçek ortaya çıktı.

blokhin, gerçekleştirdiği katliamların kitleler tarafından tanınmasını görecek kadar yaşayamadı. stalin'in 1953'te ölümünden sonra emekli olmaya zorlandı. ardından başlayan destalinizasyon (bkz: destalinizasyon/#82956293) süreciyle blokhin'in rütbesi söküldü, zaten sonrasında alkolik oldu. 1955'te alkolizm ve delirme nedeniyle intihar etti. resmi ölüm nedeni intihar olarak geçiyor kayıtlarda.

onun iğrenç eylemlerinin mirası yaşamaya devam ediyor. katyn'de şahsen idam edilen 7000 savaş esirinin yanı sıra, ikinci dünya savaşı sırasında hapishane kamplarındaki binlerce insanın ölümünden doğrudan sorumlu olduğu kaynaklarla sabitlenmiş durumda. bu da onun dünya rekorlar kitabı'nda "tüm zamanların en vahşi cellatı" sıfatı kazanmasına sebep oldu.

ek bilgiler

• blokhin, kızıl bayrak nişanını aslında iki kez aldı. bununla birlikte kızıl yıldız nişanı, vatanseverlik savaş nişanı, lenin nişanını da aldı.

• kızıl yıldız nişanını blokhin ile birlikte stalin de aldı.

katyn katliamı için 2000 yılında şu anıt yaptırıldı. 


• 2010 yılında polonya devlet başkanı lech kaezynski ve kabinesindeki birçok kişiyi taşıyan uçak katyn toplu mezarlarının olduğu smolensk şehrinin dışında düştü ve uçaktaki herkes öldü.

• blokhin'in toplamdaki 7000 infazı, stalin'in yüzünden ölen 10-20 milyon insan düşünülünce adeta devede kulak.

kaynakça