EDEBİYAT 30 Aralık 2019
37,6b OKUNMA     812 PAYLAŞIM

2019 Yılının Türkçede Yayınlanan En İyi Kitapları

Yıl sonu listelerinde bu sefer yılın en iyi kitaplarıyla karşınızdayız.
iStock
Not: Türkiye'de 2019 içinde basılan yayınlar listeye alınmıştır.


Tarihi Kırıntılar - Barış Bıçakçı

yakın tarihimize gözümüze sokmadan tanıklık eden, dantel gibi hikayeleri birbirine ören roman.  beraberce büyümüşüz gibi, barış bıçakçı da saf romantizminden gerçek hayat duygusallığına ve karamsarlığına yoğunlaşmış gibi geldi bana bu kitapta. eski kitaplarını severek okumuş bir okur olarak, yeni halini de oldukça beğenerek okudum. birçok karakterin hikayesini bir şairler geçidi örerek bir araya getirmiş barış bıçakçı, bir şairin peşinden çıkıp gittiğine inanılan meral'in sebebiyle...

Klavye Sürçmesi - Terry Pratchett

mizahın ve fantastik edebiyatın üstadı terry pratchett'ın, onyıllar içinde sağda solda yayınladığı bir dolu yazısının derlendiği müthiş kitap.

discworld'ün nasıl doğduğundan, fantastik edebiyattaki kadın temsilinin yıllar boyunca nasıl da eksik, gedik ve sorunlu kaldığına kadar; üstadın çocukluk anılarından, vefatına da sebep olan alzheimer hastalığına kadar, onlarca başarılı ve elbette komik yazı, bir arada. kısacası, pratchett'ın pratchett olma yolundaki tüm adımlarının bulunup takip edilebileceği, edebiyatın farklı kollarına dair fikirlerin senelerce, tekrar tekrar okunabileceği, gerçek bir başucu derlemesi.

"en harika fikirlerinizi nereden bulursunuz? onları çalarsınız. gerçeklikten çalarsınız. çünkü gerçeklik, çoğu zaman, fanteziden daha etkileyicidir."

Nickel Çocukları - Colson Whitehead

pulitzer ödüllü colson whitehead’in yeni çıkan kitabı.

Beni Kör Kuyularda - Hasan Ali Toptaş

bugün elime alıp nefesim kesile kesile, içim darala darala okuduğum nefis bir hasan ali toptaş eseri. çok hızlı okuyorsunuz, okurken düzene, her şeye ve herkese sinirleniyorsunuz. yazarın üslubuna alışık değilseniz bazı geçisleri veya bazı ayrıntıları okurken anlamak zor gelebilir. ancak bu hasan ali toptaş'ın okuyacağınız ilk kitabı bile olsa okuyun, okutturun. kesinlikle pişman olmayacaksınız.

Kayıp Çocuklar Arşivi - Valeria Luiselli

luselli, 1983 mexico city doğumlu bir yazar. türk sosyal medyasında hakkında az yazı yazılması, türkiye'deki okurların dünya edebiyatını takip etmediğini gösteriyor. halbuki notos yayınları ve semih gümüş sayesinde tanınan alejandro zambra ile tarzları benzeşiyor. ispanyolca yazdığı 'faces in the crowd' ve 'the story of my teeth' (iki eserde seda ersavcı tarafından türkçe'ye kazandırılmıştır) romanlarının ardından ilk ingilizce romanı olan lost children archive bu yılın şubat ayında yayımlanmıştır. kendisi şu an new york'ta yaşamaktadır.

Kolıma Öyküleri - Varlam Şalamov

20. yüzyıl rus edebiyatının dev isimlerinden varlam şalamov'un başyapıtı. jaguar yayınları tarafından, gamze öksüz tercümesiyle dilimize kazandırılmıştır. yayınevinin sitesinden kitapla ilgili şöyle bir pasaja ulaşmak mümkün:

"hikâyeler, ancak onu nasıl anlatabileceğini bilenlerin başından geçer" der thukidides. gulaglarda, kamplarda, hapishanelerde milyonlarca insan ölmüştür. ama pek azı, yani edebi gücü, yeteneği olanlar buralardan müthiş öyküler çıkarabilmiştir. şalamov bunlardan biri, belki de en güçlü olanı. kolıma öyküleri insanın sıfır noktasını, yaşamın en karanlık, derin yerlerini görüp geçirmiş; oradan yüzeye ölümsüz öyküler, sahneler, insana dair sırlar çıkarıp getirmiş bir büyük yazarın başyapıtı. 

Hayat Dudaklarda Mey - Murat Meriç

rakı, müzik ve muhabbet… bu muhteşem üçlüyü bir araya getirerek kusursuz bir formül sunuyor "hayat dudaklarda mey". arkasında ise yazdığıyla, çaldığıyla yakın dönem müzik tarihine dair ufkumuzu genişleten murat meriç’in güçlü kalemi ve hikaye anlatıcılığı var.

murat meriç'le yapılmış bir röportaja da buradan ulaşabilirsiniz.

Normal İnsanlar - Sally Rooney

british book awards, yılın kitabı ve yılın romanı ödülü, an post irish yılın romanı ödülü, 2018 costa en iyi roman ödülü, 2018 booker ödülü adayı, 2019 women’s prize for fiction adayı gibi etiketlere sahip olan sally rooney romanı. iyi tepkiler alan metin, irlanda edebiyatının güncel iyi örnekleri arasına adını yazdırdı.

Çağ Geçitleri - Murathan Mungan

"yaşanılan ânı tam ortasından/ bölüştüğünü hisseder ya insan/ oysa farklı hatırlanacaktır sonradan ..."

Denizaltı - Joe Dunthorne

submarine filmine kaynaklık eden aynı isimli joe dunthorne romanı. ayrıntı yayınları tarafından dilimize kazandırılmıştır. yayınevi sayfasından alıntı yapalım:

keskin, neşeli, nobran bir ergen olan oliver tate, romanın delişmen kahramanı. oliver tate henüz 15 yaşındadır ve ebeveynlerinin ruhsal hallerinden ciddi anlamda endişelidir. babasının derin bir depresyon döneminde olduğuna, annesinin de türlü takıntılar geliştirdiğine inanmaktadır. oliver tate, apayrı dünyalarda yaşam mücadelesi veren anne ve babasını çılgın bir mizahi çabayla yeniden bir araya getirmeye çalışır. fakat bu arada 16. yaşına girmeden önce bir meseleyi çözmek istiyordur: bekâret. oliver tate hem ailesini toparlamaya çalışmakta hem de kendi cinsel meselelerine kafa yormaktadır, azar azar suya batıyordur...

Uç Artık - Etgar Keret

etgar keret'in aynı adlı kitabında bulunan bir öykü. sade ve ironik dili kullanarak yazılmış keyifli bir hikaye. aslında bu bütün öyküleri için geçerli. keret olağan olaylara farklı bir bakış açısıyla yaklaşarak okuru etkilemeyi başarıyor. tek bir öykü ilerlerken biraz da cem yılmaz'ın standup şovlarına benzer bir şekilde hikayeyi çatallandırıp finale doğru toplarken, genelde etkili bir son cümleyle okuru afallatabiliyor.

Yılın çizgi romanı: Çizgi Romanı Anlamak - Scott McCloud

çizgi roman kültürü üzerine yazılmış en kapsamlı ve eğlenceli kitaptır. çizgi romanların tarihi, kültürü, sosyolojisi çizgi roman mantığı ile ortaya konulur. kitabın yazarı ve aynı zamanda çizeri olan scott mccloud kitabın sevimli bir öznesi olarak bizi çizgi roman kareleri üzerinden bir yolculuğa çıkarır. ilk örnekler, kuzey amerika ve japon çizgi romanı arasındaki farklar, iki kare arasındaki boşluğun anlamı, çizgi romanda yaratıcı denemeler, kimi zaman resim sanatından referanslarla ortaya konur. kitabın son karesinde çizerin karısının kucağında çocuğu ile kapıda belirmesi ise kitabın tüm eksiklerini kapatan bir çizimdir. iyi çizen ama anlatacak bir şeyi olmayan pek çok çizerin yastığının altına koyması gereken bir çalışmadır, anlayana...

Film Eleştirmenlerine Göre 2019'un En İyi Filmleri

Türk Edebiyatının En İyi Romanları