BASKETBOL 16 Eylül 2019
26,5b OKUNMA     517 PAYLAŞIM

2019 FIBA Basketbol Dünya Kupası Neden Sönük Geçti?

Finalde İspanya'nın, Arjantin'i farklı geçmesiyle sonuçlanan FIBA Dünya Kupası, güzel hikayelere sahne olsa da muhteşem geçmedi. Olası nedenlerini, öne çıkan istatistiklerle birlikte değerlendirelim.


2019 dünya kupası'nın sönük geçmesinin sebebi fiba'dır

FIBA: Uluslararası Basketbol Federasyonu

1- fiba öyle iğrenç bir takvim ayarladı ki tüm turnuvayı mahvetti. sırf futboldaki dünya kupası'nın gölgesinden kurtulmak için olimpiyat oyunlarının 1 yıl öncesine aldılar turnuvayı. ama bu sivri zekalılığı yaparken bu sporun gündemi olan abd'nin esas hedefinin olimpiyat altını olduğunu unuttular ve bu yüzden abd son 20 senenin en zayıf kadrosuyla geldi. böyle olunca da popülerlik konusunda sınıfta kaldılar. buna ek olarak ayarladıkları eleme takvimi ile son 4 senedir sağlam işler yapan avrupa şampiyonu slovenya, hırvatistan, letonya, finlandiya gibi ülkeleri saf dışı bırakıp oyuncu havuzu daha geniş olan/takımlarının oyuncularına izin verdiği ülkeler olan türkiye, karadağ gibi son dönemlerin düşüşte olan ülkeleri katıldı, bu da turnuvadaki kaliteyi etkiledi. daha fildişi sahilleri, venezuela gibi abuk ülkelerin dahil olmasını sağlayarak rezillik katsayısını artırmalarını saymıyorum.

2- bunun üzerine koydukları format da rezalet ötesi. ikinci turda dörtlü grup neyin nesi, 1998 şampiyonlar ligi mi bu? formatın dandikliği sayesinde pek çok takım hak etmediği sıraları elde etti, her ne kadar bütün turnuva boyunca tomas satoransky ve arkadaşlarının hayranı olsam da çekya en kötü ihtimalde dünya 6.sı olmayı başardı, bu durumun en önemli örneği bu bence. sırf maç sayısını artırmak için yapılan ucuzca bir hareket, ötesi değil. ilk turda elenen takımların kendi aralarında oynadığı klasman maçları da ayrı saçmalıktı, kim ne etsin 17-32 klasman maçlarını? 5-8 klasman maçlarına bile oyuncular önem vermiyorken böyle bir saçmalık getirmek tam fiba'lık bir olay.

3- turnuvanın tanıtımı son derece yetersizdi. google'a dünya kupası yazınca sadece başlangıç ve bitiş tarihleri çıkıyor. spor toto süper lig yazdığında bile o sırada oynan maçların skorlarını, kadrolarını görebiliyorsun ama dünya basketbol şampiyonası'na dair bilgi edinemiyorsun. bunun üzerine ek olarak adamakıllı hashtag yaratamamaları, turnuva için youtube tv gibi popüler bir yayıncı bulamamaları gibi saçmalıklarla tuz biber ektiler. zaten ana kitlesi abd olan bir turnuvayı abd'den 12 saat önde olan bir ülkede düzenliyorsun, bir de bunu beceremeyince iyice rezil oluyor turnuva.

4- klişe olacak ama hakemler. fiba hiçbir şeyi doğru yapmamaya yemin etmiş adeta. seçtikleri hakemler o kadar yetersizler ve beceriksizler ki hem turnuvanın kaderine etki ediyorlar hem seyir zevkini mahvediyorlar. en kolayından hakemler sayesinde litvanya 2.turda elendi. gobert'in kural dışı ribaundunu geçerli saydılar ve litvanya elendi, peki muhteşem fiba buna karşılık ne yaptı? maçı tescil edip hakemleri kızağa çektiler. evet, maçın bitimine 36 saniye kala bu kadar ölümcül bir hataya imza atan hakemleri cezalandırdılar ama o hakemlerin doğrudan etkilediği sonucu da geçerli saydılar. ve bu en kör gözün parmağına diyebileceğim örnek. her maç asyalı hakemlerle avrupalı hakemler masa başında en az 3-4 defa tartışıyorlar sportmenlik dışı faul konusunda. sen daha kuralları oturtamamış durumdayken ne diye alengirli dünya kupası işlerine giriyorsun ki?

her şeyiyle korkunç bir turnuva oldu bu. tomas satoransky, luis scola, patty mills gibi adamların liderliğini izlemek çok zevkli olsa da bütün bu eksik yanları göz ardı edemeyiz. her ne kadar olmayacağı kesin gibi bir şey olsa da umarım bir dahaki turnuvaya diğer ülkeler de abd gibi c takımlarıyla gelirler de fiba iyice boyunun ölçüsünü alır. basketbol gibi dünyanın istisnasız her yerinden kitlesi olan bir sporun uluslararası turnuvasının bu kadar kalitesiz olması yenilir yutulur gibi değil, başta basketbolseverler olmak üzere turnuvayı düzenleyenlerden yayıncısına kadar herkese hakaret. umuyorum ki fiba yanlışından dönüp bu takvim olaylarını vesaire düzenler de eski sisteme dönülür yoksa uzun vadede daha çok darbe yer basketbol.

Satoransky

verilen ödüller ve final maçı itibarıyla genel bir değerlendirme

önce mvp ödülüyle başlayalım. bu turnuvanın mvp'si kesinlikle luis scola olmalıydı. her ne kadar kaybeden tarafta olsa da 2003'te nowitzki'nin kazandığı mvp ödülü gibi hak etmişti ödülü. son 8 takım arasındaki en zayıf üç takımdan birinin final yolundaki en önemli ismi oldu ve takımı abd haricinde turnuvanın en önemli favorilerinden olan fransa ile sırbistan'ı elerken başrolde kendisi vardı. şu arjantin takımına ricky rubio'yu koysak muhtemelen ikinci turdan evine dönerlerdi. sadece rubio da değil, marc gasol veya bogdan bogdanovic (o da belki, turnuvanın en iyi bireysel performansını sergilediği için istisna geçiyorum) dışında kimi koyarsan koy, arjantin hüsrana uğrardı. kendi bölgesindeki rakipleri olan nba'in en iyi pivotu nikola jokic ve nba'in en iyi savunmacısı rudy gobert'i denize döktü adam ve ancak en iyi 5'e seçildi.

en iyi 5 ile devam edelim. patty mills ve tomas satoransky'nin en iyi 5'e seçilmemesi de scola'ya yapılan ayıbın farklı versiyonudur. satoransky son 8 takımın kadro kalitesi olarak en zayıf takımını dünya altıncılığına taşıdı ve ödülsüz bırakıldı. yuh. patty mills de benzer şekilde takımı dünya dördüncüsü olurken başrolde olmasına rağmen es geçildi. aynı takım mills yokken 2. turda eleniyordu ya. şu dandik turnuvanın scola ile beraber en iyi iki hikayesine imza atan iki oyuncunun da ödülsüz bırakılması açıklanamaz bence.

final maçını konuşmak bile istemiyorum, 2006 finalinden bu yana izlediğim en kötü finaldi diyebilirim. hadi 2006 finalinde yunanistan abd'yi elemek uğruna tükenmişti. bu final ne? ispanya 2 uzatmalı inanılmaz yorucu bir maç oynamasına rağmen ilk çeyreğin ortaları haricinde maça hep hükmetti. arjantin de scola haricinde bir b planı olmayan zavallı bir takım olunca iyice kolay bir maç oldu. her ne kadar şikayet etsem de tam da bu turnuvaya yaraşır bir final oldu. bu turnuva iyi bir finali hak etmemişti, layığı neyse onu izledik işte.

önümüzdeki sene turnuva japonya-filipinler ortaklığındaymış. benzer rezaletleri gene izleyeceğimizi düşünüyorum. umarım bu sefer sadece abd değil, diğer tüm takımlar c takımlarıyla gelir de fiba boyunun ölçüsünü iyice alır. bu turnuva gibi rezil bir turnuvayı izleyeceğimizi hiç sanmıyorum çünkü, tüm sporların dünya şampiyonası adlarına yaraşır şekildeyken bu turnuvanın ortaokul müsameresi gibi olması cidden basketbol gibi bir spor için utanç kaynağı. ne bekliyorduk ne çıktı valla, tek kelimeyle rezalet.

ekleme: o kadar yazmışım, fournier denen iticilik abidesine hiç değinmemişim. fournier bu kadar verimsiz oynamışken, ciddi anlarda frank ntilikina bile sahneye çıkarken suya sabuna dokunmamışken en iyi 5'e seçilmesi cidden saçmalık. keşke en iyi 5 mills-satoransky-bogdanovic-scola-gasol olsaydı. cidden yazık.

Milli takımımız, turnuvadan hüsranla ayrıldı.

genel sıralama

1. ispanya (esp)
2. arjantin (arg)
3. fransa (fra)
4. avustralya (aus)
5. sırbistan (srb)
6. çek cumhuriyeti (cze)
7. abd (usa)
8. polonya (pol)
9. litvanya (ltu)
10. italya (ita)
11. yunanistan (gre)
12. rusya (rus)
13. brezilya (bra)
14. venezuela (ven)
15. porto riko (pri)
16. dominik cumhuriyeti (dom)
17. nijerya (ngr)
18. almanya (ger)
19. yeni zelanda (nzl)
20. tunus (tun)
21. kanada (can)
22. türkiye (tur)
23. iran (iri)
24. çin (chn)
25. karadağ (mne)
26. güney kore (kor)
27. angola (ang)
28. ürdün (jor)
29. fildişi sahili (civ)
30. senegal (sen)
31. japonya (jpn)
32. filipinler (phi)

en değerli oyuncu

ricard rubio (esp)

turnuvanın en iyi beşi

ricard rubio (esp)
bogdan bogdanoviç (srb)
evan fournier (fra)
luis alberto scola (arg)
marc gasol (esp)

maç başına bireysel istatistikler

sayı krallığı
1. ricardo ratliffe (kor) – 23.0
2. bogdan bogdanoviç (srb) – 22.9
3. corey webster (nzl) – 22.8
4. patty mills (aus) – 22.8
5. dar tucker (jor) – 21.0
6. cedi osman (tur) – 20.4

ribaund krallığı
1. ricardo ratliffe (kor) – 12.8
2. hamed haddadi (iri) – 10.8
3. salah mejri (tun) – 10.2
4. rudy gobert (fra) – 9.0
5. giannis antetokounmpo (gre) – 8.8
5. jonas valanciunas (ltu) – 8.8
...
59. metecan birsen (tur) – 4.8

asist krallığı
1. dennis schröder (ger) – 9.4
2. tomáš satoransky (cze) – 8.5
3. facundo campazzo (arg) – 7.8
4. gelvis solano (dom) – 6.6
5. scottie wilbekin (tur) – 6.5

blok krallığı
1. salah mejri (tun) – 3.2
2. rudy gobert (fra) – 1.9
3. maximilian kleber (ger) – 1.8
4. myles turner (usa) – 1.8
5. jonas valanciunas (ltu) – 1.6
...
42. semih erden (tur) – 0.6

top çalma krallığı
1. omar abada (tun) – 2.6
2. giannis antetokounmpo (gre) – 2.4
2. andray blatche (phi) – 2.4
2. josh okogie (ngr) – 2.4
5. facundo campazzo (arg) – 2.0
...
18. furkan korkmaz (tur) – 1.5

verimlilik puanı krallığı
1. ricardo ratliffe (kor) – 26.4
2. corey webster (nzl) – 25.6
3. salah mejri (tun) – 25.2
4. bogdan bogdanoviç (srb) – 24.6
5. dennis schröder (ger) – 22.2
...
15. cedi osman (tur) – 18.4

maç başına takım istatistikleri

maç başına sayı
1. yeni zelanda (nzl) – 99.4
2. sırbistan (srb) – 94.1
3. kanada (can) – 89.0
4. nijerya (ngr) – 87.0
5. türkiye (tur) – 86.8

maç başına ribaund
1. abd (usa) – 43.0
2. nijerya (ngr) – 42.0
3. venezuela (ven) – 40.4
3. yeni zelanda (nzl) – 40.4
5. güney kore (kor) – 40.0
...
22. türkiye (tur) – 34.8

maç başına asist
1. sırbistan (srb) – 25.4
2. avustralya (aus) – 22.8
2. ispanya (esp) – 22.8
4. kanada (can) – 22.6
4. yeni zelanda (nzl) – 22.6
...
12. türkiye (tur) – 19.6

maç başına blok
1. nijerya (ngr) – 6.2
2. senegal (sen) – 4.8
3. fransa (fra) – 4.3
4. tunus (tun) – 4.2
5. abd (usa) – 4.0
...
20. türkiye (tur) – 2.4

maç başına top çalma
1. nijerya (ngr) – 11.2
2. arjantin (arg) – 10.0
3. ispanya (esp) – 9.0
4. çin (chn) – 8.8
5. kanada (can) – 8.6
...
9. türkiye (tur) – 8.2

maç başına verimlilik puanı
1. sırbistan (srb) – 118.5
2. yeni zelanda (nzl) – 113.8
3. nijerya (ngr) – 106.8
4. abd (usa) – 103.6
5. ispanya (esp) – 102.0
...
10. türkiye (tur) – 98.2

tek maçlık istatistikler (oyuncu ve takım)

en çok sayı atan oyuncu: ahmet düverioğlu (jor), patty mills (aus), dar tucker (jor), yuta watanabe (jpn) – 34
en çok ribaund alan oyuncu: rudy gobert (fra), hamed haddadi (iri), ricardo ratliffe (kor) – 16
en çok asist yapan oyuncu: tomáš satoransky (cze), scottie wilbekin (tur) – 13
en çok blok yapan oyuncu: salah mejri (tun) – 8
en çok top çalan oyuncu: omar abada (tun) – 6
en çok top kaybeden oyuncu: andray blatche (phi) – 9
en çok verim puanı alan oyuncu: salah mejri (tun), ricardo ratliffe (kor), dar tucker (jor) – 38

en çok sayı atan takım: kanada (can), sırbistan (srb) – 126
en çok ribaund alan takım: abd (usa) – 58
en çok asist yapan takım: kanada (can), sırbistan (srb) – 37
en çok blok yapan takım: karadağ (mne), nijerya (ngr) – 10
en çok top çalan takım: arjantin (arg) – 16
en çok top kaybeden takım: filipinler (phi), polonya (pol) – 23
en çok verimlilik puanı toplayan takım: sırbistan (srb) – 178

bir sonraki dünya kupası 2023'te filipinler, japonya ve endonezya tarafından ortaklaşa organize edilecek.

Evde Oturarak Mezun Olabilmeyi Sağlayan Güzel Olay: Online Üniversite

Bir Zamanların Süper Yıldızı Carmelo Anthony Neden Kendisine Takım Bulamıyor?