DOĞA 30 Haziran 2016
55,5b OKUNMA     1180 PAYLAŞIM

2011'de Japonya'yı Vuran Tsunaminin Endüstriyel Tarımın Gelişmesine İnanılmaz Etkisi

Mart 2011'de Japonya'nın Tōhoku bölgesinde gerçekleşen deprem ve tsunamiyi hatırlarsınız. Her şeyde bir hayır vardır sözünü kanıtlar nitelikte, bu felaketten sonra Japonya'da tarım konusunda önemli gelişmeler yaşanmış.
iStock.com

japonya'da shigeharu shimamura adında bir bitki fizyoloğu 2011'de ülkeyi vuran deprem ve tsunami sonrası temel gıdalara olan bağımlılığın ne kadar önemli olduğunu ve japonya şartlarında (coğrafi ve doğal afetler) konvansiyonel tarımcılığın ne kadar kırılgan olduğunu fark etmiş. bunun üzerine yaşadığı bölgede daha önceden sony'nin boşalttığı yarım futbol sahası büyüklüğündeki bir fabrikayı alıp kapalı alanda endüstriyel tarımcılık yapmaya başlamış.

bu fabrikanın (fabrika demekte bir sakınca görmüyorum) alametifarikası ge ile ortaklaşa geliştirilen led ışık sistemlerindeymiş. bu sistem ile optimum gece-gündüz koşulları sağlanarak sebzelerin sadece daha hızlı yetişmesini sağlamamışlar ayrıca vitamin ve mineral değerlerini de maksimuma çıkartmışlar.

konvansiyonel tarımcılığa göre avanataj sağladıkları bir başka alanda hasat zamanı oluşan kayıpların minumuma indirilmesi olmuş. konvasiyonel tarımcılıkta marulun hasatında oluşan ürün kaybı ortalamada %40 ile %50 arasında değişirken bu fabrikada bu oran %10 seviyesinde kalmış.

son ama belkide en önemli farkın yaratıldığı yer ise su kullanımında olmuş. konvansiyonel tarımcılıkta marul üretmek için kullanılan suyun sadece %1'ini kullanarak marul üretmeyi başarmışlar.

bütün bunları başaran adamın hikayesi de şöyle; 1984 yılında shimamura japonya'da gerçekleşen dünya fuarına (bkz: expo) gider ve orada kapalı alan tarımcılığı ile alakalı geliştirilen teknolojileri görür ve çok etkilenir. artık bitki fizyoloğu olmak istediğinden emindir. okulunu okur, eğitimini tamamlar ve 2004 yılında kendi firması olan mirai'yi kurar. mirai'nin japonca'da kelime anlamı "gelecek" demektir. uzun süren ar-ge süreçleri sonunda 2012 yılında ge'nin de desteği bu üretim tesisini kurar ve bugün itibari ile günlük 10000 (onbin) baş marul üretimi gerçekleştirmektedir.

menbaı