NOSTALJİ 9 Aralık 2024
5,7b OKUNMA     38 PAYLAŞIM

1959'da Türkiye'de Hulahop Çevirmek Neden Yasaklandı?

Ülkemize 1958 sonlarında hulahop modası, o dönem adeta bir çılgınlığa dönüşmüş.

yasaklar ülkesi cennet vatanımda hulahop bile yasaklanmış bir dönem!

yoksa siz hiç hulahop çevirmediniz mi? normal tabii ki birkaç nesil eskide kaldı hulahoplar ama bir dönem dünyada olay olmuş bir “objeden” bahsediyoruz. 1950'lerde avustralyalı alex tolmer plastikten ilk hulahop’u piyasaya sürmüş ve yüz bin adet satmış ama amerikalı wham-o firması 1958’te hula hoop isim hakkını (ve de kendi patentlerini) alarak satışa başladığında iki yıl içinde yüz milyondan fazla sattı ve dünyada bir moda haline geldi. hulahop denen oyuncak aslında değişik kültürlerde bambudan vb yapılarak yüzlerce yıldır kullanılan bir oyuncak – spor malzemesiydi.


hula hoop adı nereden gelmiş dersenizde, hawaii’nin kalçaları çevirerek yapılan ünlü hula dansı ve çember anlamına gelen hoop’un birleşiminden ortaya çıkmış.

efendim ülkemize 1958 sonlarında gelen bu moda gazetelerde şöyle duyuruluyordu: “rock and roll’un yerini alan çılgınlık ülkemizde!“

hulahop’u ülkemize getiren oyuncakçı beyoğlu’ndaki mağazasının önünde bir dansöze hulahop çevirterek tanıtımını yapmıştı. 2 ay sonra ülkemizde de üretimi başlayan çemberler “amerikan ölçülerine uygun gerçek plastikten” yapılıyordu. ortalık yerlerde hulahop çevirenler yüzünden şehrin değişik yerlerinde kalabalık seyirci grupları oluşuyor, hatta trafik aksıyordu. 

japonya ve rusya hulahop’a yasak getiren ilk ülkelerdi. biri kalça hareketlerini ahlaksız bulduğundan diğeri de amerikan kültür istilası bahanesiyle yasaklamıştı. binlerce hulahop satılan ülkemde ciddi ciddi yarışmalar düzenlenmeye bile başlamıştı. manisalı bir genç 3 saatten fazla hulahop çevirerek ülke rekoru kırarken bir amerikalı 10 saati geçmeyi başarmıştı. 

tabii işler kontrolden çıkıyordu. ayağı kırılanlar, bayılanlar derken amerikalı bir diplomatın kızının fazla hulahop çevirdiği için diyaframı yırtılıp öldüğü haberleri çıktı. bu haberler artınca 1959’da içişleri bakanlığı halka açık yerlerde ve okullarda hulahop çevirmeyi yasakladı. yasağa çok uyan olmasa da hulahop modası başladığı gibi birden bitiverdi. amerikalı firma dönem dönem farklı modeller çıkararak olayı canlandırmaya çalıştıysa da bir daha tutmadı.

hiç denemediyseniz bu dünya saçması çemberlerden alarak (70-80 tl satılıyor şu an) bir kez deneyin efendim. en fazla başınız döner ama belki de seversiniz!