TARİH 3 Nisan 2023
30,9b OKUNMA     673 PAYLAŞIM

16. Yüzyılda Avrupa'da Yaşanan Türklere Benzeme Akımı: Turquerie

16. yüzyılda Avrupa’da başlayan Türk gibi davranma, Türklere benzeme akımı olan Turquerie’nin hikayesi.

16. yüzyılda avrupa burjuvazisi arasında başlayan ve bir statü göstergesi olarak gelişen "turquerie" akımı moda, müzik, sanat ve eğlence gibi alanlarda türk gibi davranmak, giyinmek, beste yapmak gibi yönlerde gelişmişti.

Fransız ressam Antoine de Favray'ın portresinde Türk kostümünde bir Avrupalı

17. yüzyılda avusturya ile osmanlı arasında sık sık gerçekleşen savaşlar sayesinde yaşanan etkileşimle bu akım viyana'ya da sıçramıştı.

(dönemin ünlü oyun yazarı moliere, “le bourgeois gentilhomme” adlı oyununa türk töreni eklemiş, sahnelenen bu temsilde türk kıyafetinde oyuncular yer almıştır.)


18. yüzyılda viyana'da 16. yüzyılda avrupa burjuvazisi arasında başlayan ve bir statü göstergesi olarak gelişen "turquerie" akımı moda, müzik, sanat ve eğlence gibi alanlarda türk gibi davranmak, giyinmek, beste yapmak gibi yönlerde gelişmişti.

Fransa büyükelçisi Charles Gravier de Vergennes, Osmanlı kıyafetiyle

17. yüzyılda avusturya ile osmanlı arasında sık sık gerçekleşen savaşlar sayesinde yaşanan etkileşimle bu akım viyana'ya da sıçramıştı.

18. yüzyılda viyana'da türk kıyafetleri giymek, düğünleri türk usulü yapmak, türk kahvesi içmek, sarayları türk halılarıyla donatmak büyük bir statü sembolü haline gelmişti. arşidüşes maria josepha'nın saksonya prensi friedrich august ile düğünü “türk bıyığı ve yeniçeri kıyafeti konsepti”nde (moustache a la turqua) yapılmıştı. 4 hafta süren düğün tam bir türk festivali gibi gerçekleşmişti. 


davetliler hilal motifli kıyafetler giymiş, gelin türk gelinliği ile düğünde yer almış, avusturya tören birlikleri yeniçeri kıyafeti giymişti. gelini götüren gemi de osmanlı tarzı dekore edilmişti:


ayrıntılı açıklama ve görseller için yabancı kaynak