BİLİM 31 Ocak 2018
39,3b OKUNMA     800 PAYLAŞIM

152 Sene Sonra Bugün Tekrar Gerçekleşecek Muazzam Bir Doğa Olayı: Süper Mavi Kanlı Ay Tutulması

En son 31 Mart 1866 tarihinde meydana gelen Süper Mavi Kanlı Ay Tutulması, 31 Ocak 2018 tarihiyle tekrar yaşanacak. Kuzey Amerika, Alaska, Hawaii Adaları taraflarında görülmesi mümkün olabilen bu müthiş olaya tanık olmak isteyenlerse internet üzerinden canlı yayınlarla takip edebilecek.
NASA


yarın gece en son 152 yıl önce olduğu gibi, süper ay, mavi ay ve kanlı ay tutulması aynı geceye denk gelecek. bunların ne anlama geldiğini söyleyelim.

süper ay

ay'ın dünya'ya en yakın olduğu zaman normalde gözüktüğünden yaklaşık %14 daha büyük ve %30 daha parlak gözükmesi.


mavi ay

1 yıl içinde ay, dünya'mızın çevresinde yaklaşık 12 kez döner. bir yılda 12 ay olması buradan geliyor yani, takvim aylarına "ay" dememizin nedeni de bu. bu yüzden yılda genellikle 12 kez dolunay gerçekleşir.

ancak bazen bir yılda ay dünyanın etrafında 13 kez döner, bu durumda bir ayda iki dolunay gerçekleşir, ocak ayındaki ilk dolunay 1 ocak 2018'de oldu ve diğeri de 31 ocak 2018 gecesi olacak. aynı ay içinde gerçekleşen ikinci dolunaya mavi ay ismi verilmiş. sadece bir isim, aslında ay mavi olmuyor.

kanlı ay tutulması

dünya, ay ve güneş arasında kaldığında güneş ışınları ay'ı aydınlatamadığı için ay tutulması denen olay gerçekleşir. ancak güneş ışınları dünya'nın atmosferinden yansıyarak ay'ı az a olsa aydınlatır ve ay kızıl bir renk alır. bu duruma tam ay tutulması ya da romantik ismiyle kanlı ay tutulması deniyor.


ülkemizde gözlemlenemeyecek ancak türkiye saatiyle 14:30'dan itibaren youtube üzerinden takip edilebilir.


https://www.nasa.gov/…blue-blood-moon-coming-jan-31