Amerika'da Okullarda Çocuklara Radyoaktif Yulaf Ezmesi Yedirilen Skandal Deney
1949 yılında massachusetts görev gücü'ne (massachusetts institute of technology) bağlı bir grup, fernald eyalet okulu'ndaki öğrencilerin velilerine okul müdürünün de imzası bulunan mektuplar gönderdi. buna göre çocuklara vitaminler açısından zengin bir diyet uygulayacakları bir beslenme programından bahsediliyordu. bu program boyunca çocuklara kan testleri yapılarak gelişmeleri gözlemlenecekti bu yüzden velilerden onay imzası isteniyordu. ardından velilerinin onayı alınan öğrenciler bilim kulübü’ne davet edildiler, katılanlara hediye maç biletleri, mickey mouse saatleri ve çok sayıda ücretsiz kahvaltı hakkı gibi hediyeler verildi.
oysa bu proje atom enerjisi komisyonu tarafından onaylanan bir deneydi ve amaç radyoaktif izleyiciler kullanarak demir ve kalsiyumun doğal emilimini izlemekti. olayın aslı şuydu ki, 1940'ların sonlarında iki büyük marka, quaker oats ve cream of wheat, tahıl pazar payı için yarışıyordu ve resmi kurumların yaptığı deneyler, bitki bazlı tahılların, demir ve kalsiyum emilimini engelleyen bir asit olan yüksek düzeyde fitat içerdiğini ortaya çıkarmıştı. massachusetts institute of technology insan vücudunun gerekli mineralleri ve vitaminleri nasıl emdiği ile ilgili bir araştırma duyurusu yaptığında quaker firması hemen projeye sponsor oldu, böylece rakibine karşı bir avantaj elde edebilirdi. yulaf ezmesinin demir emilim oranının farinadan (cream of wheat'in içeriği olan öğütülmüş buğday) daha az olmadığını kanıtlayan sonuçlar, quaker yulaf şirketi'ni "son derece memnun etti". çalışma yulaf ezmesinin sütle birleştirildiğinde yeterli düzeyde kalsiyum sağladığını buldu.
araştırmada, çocuklara quaker marka, radyoaktif izleyiciler içeren yulaf ezmesi verildi. (bazı öğrencilere ek olarak radyoaktif demir ve kalsiyumla zenginleştirilmiş süt verildi.) 1946 ila 1956 yılları arasında 70 erkek öğrenci bu gizli deneylerde kullanıldı. olayı 1993'te bir gazeteci ortaya çıkarınca senato araştırması başlatıldı. sonuç olarak senato velilere deney hakkında eksik - yanlış bilgilendirme yapıldığına karar verdi, deneye maruz kalan ve hayatta olanlar 60 milyon dolarlık bir dava açtılar ama ancak 1,85 milyon alabildiler çünkü aradan 45 yıl geçmişti ve sağlıklarının bozulduğu ile ilgili bir kanıt bulmak mümkün değildi. fernald eyalet okulu 2014'te kapandı. amerika'da 1943 ila 1973 yılları arasında devlet okullarında çok sayıda çocuğun benzeri radyoaktif deneylerde kullanıldıkları biliniyor.