Alkol Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Kritik Mevzular

Alkol almadan önce ve alkol alırken dikkat edilmesi gerekenler.
Alkol Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Kritik Mevzular


alkol almadan önce son kullanma tarihine bakmayı alışkanlık haline getirmek gerekiyor

içkisine göre değişse de tercih edilen içkiler arasında bazıları sağlık açısından tehlikeli olabilirken, bazıları ise sadece tat ve kalite açısından sıkıntı çıkarabilir.

örneğin bira, düşük alkol içeriği ve yüksek su oranı nedeniyle bakteriler ve mayalar için uygun bir üreme ortamı sağlar. son kullanma tarihi geçtikten sonra mikroorganizmalar aktif hale gelebilir. bozulmuş bira içtiğinizde büyük olasılıkla ölmezsiniz ama mideniz fadimenin düğününden hallice olur. yoğun ishal vb sonuçlar yaygındır. skt’si geçmemiş bira bozulur mu? evet, uygun şartlarda stoklanmamışsa bozulur. nasıl anlarız derseniz bozuk birada metalik tat vardır derler ama bence bozuk bira ıslak karton gibi kokar.

bununla birlikte özellikle beyaz şaraplar, oksidasyona karşı hassastır. şarap oksidasyona uğradığında kimyasal yapısı bozulur ve içme kalitesi düşer. bozulmuş şarap fena baş ağrısı yapar ve çoğu zamanda da mide rahatsızlıklarına yol açar. sirke kokusu, acı tat, bulanık görünüm veya tortu, bozulmuş şarap belirtilerindendir.

şeker içeriği yüksek likörler ve şuruplar, hava ile temas ettikten sonra bakteriyel kontaminasyona karşı daha hassastır. likörü açtıktan sonra renk değişimi, kötü koku, tortu veya bulanıklık, bozulmuş likör veya şurup belirtileridir.

votka, cin, rom ve viski gibi sert içkiler yüksek alkol içeriği nedeniyle bakteriyel büyümeye uygun değildir. bunların sıkıntısı o kadar para verdiğiniz ürünü açıldıktan sonra alkol buharlaşması oluşmasıdır. illa kafa çakır olmak için değil, bu buharlaşma fena halde tat kaybına neden olur. ezcümle sert içkiler genellikle sağlık açısından tehlikeli değildir, ancak kalite ve tat kaybı yaşanabilir. azalan aroma ve tat yoğunluğu, bozulmuş sert içki belirtilerindendir.

fortifiye şaraplar, yüksek alkol içeriği nedeniyle uzun süre dayanabilir, ancak oksidasyon nedeniyle kalite kaybı yaşanabilir. genellikle sağlık açısından tehlikeli değildirler, ancak tat ve aroma kaybı olabilir. renk değişimi, acı tat, okside olmuş koku, bozulmuş fortifiye şarap belirtilerindendir.

tüm bunlara ek olarak alkol tüketilme sürecinde gözlemlediğim birkaç hususu da paylaşmak isterim

ülke olarak alkolü susuzluğu gidermek için tüketiyoruz. susuzluğu gidermek için su içilir, alkol susuzluğu gidermek için içilmez. alkolün vücuttaki sindirim süresine uymanız gerekiyor. ağıza dikerek değil yavaş yavaş yudumlarla alınmalı. sindirilemeyen alkol kanda birikir ve çabuk sarhoş olursunuz. bu yüzden çilingir sofrasında hızlı yuvarlayanlarla masaya oturulmaz. ortam bozulur, masanın tadı kaçar.

hangi tip alkol alırsanız alın araya su eklemelisiniz.

bir diğer alışkanlığımız alkolle cips gibi susuzluğu arttırıcı ürünler tüketmek. peynir gibi ürünler sindirimi yavaşlatacağı için iyidir ama cips ve türevleri hem bi boka yaramaz, hem susatır hem de ağzınızın tadını bozar.

alkol sonrası bir planınız varsa masaya oturmadan önce kendinize bir limit belirleyin ve bu limiti aşmamak için bu limit dahilinde yavaş gidin. araya çay söyleyin, meyveye yüklenin. her yudumda kadeh ya da şişe kaldıran dangalaklarla oturmayın.

ne olursa olsun alkol almadan önce karnınızı doyurun.

biliyorum klişe ama şu şeyi içtikten sonra araç kullanmayın.