Alınabilecek En İyi C-SUV Araçlardan Olan Hyundai Tucson'un Artı ve Eksileri
üç haftadır hyundai tucson'un n-line 1.6t benzinli 4x4 2022 modelini kullanıyorum. bayi sağ olsun, beklemeden satın almamıza yardımcı oldu.
tabii aksesuarlarla falan, liste fiyatının üstüne satıyorlar; ama aksesuarlara pedalbox, yan basamak, seramik kaplama ve film falan dahil olduğu için f/p olarak hakkını veriyor. enflasyon ortamında 4 haneli küsuratlara takılmaya gerek yok. araç biz aldığımızdan beri 2 kere daha zam gördü. liste fiyatı neredeyse bizim aldığımız fiyata ulaştı.
hyundai tucson ile ilgili izlenimlerim
n-line paketi, elite plus'tan daha pahalı olsa da özellikleri elite plus'la aynı. sadece iç-dış tasarım ve koltuk malzemesi farklı.
elite plus türkiye'ye sadece dizel ve hibrit hev'le geliyor. benzinli motor sadece n-line paketiyle alınabiliyor.
tucson'a n-line'ın iyi gittiğini söyleyebilirim. özellikle dış tasarımı sağlam. renk olarak siyah veya duman gri seçmeye çalışın. bizimki duman gri. gayet güzel görünüyor.
hyundai tucson'un artıları
- 180 bg motor. pedalbox'tan spor plus ayarına getirince, spor araba hissiyatı veriyor. gaza çok az basarak, minimum turbo gecikmesiyle basıp gidebiliyorsunuz. şanzıman olarak kusursuz olmayabilir, ama hem aracın kendi ayarından hem pedalbox'tan spor modunu seçince kusurlar minimuma iniyor. bu ağırlıkta bir suv'a göre çok iyi performansı var.
egzoz çıkışının gerçek olması da iyi. n-line'daki sportif egzoz tasarımıyla birleşince güzel bir hava katıyor.
- fren konforu. yeterince sıkı olmasına rağmen sarsmıyor.
- süspansiyon & amörtisör. 19 inç janta rağmen başarılı. bağımsız arka süspansiyonlar iyi iş çıkartıyor. sürücü koltuğunun amortisörü de sürüş konforunu arttırıyor.
- yol tutuşu yüksek. savrulma etkisi düşük. 4x4 olması katkı sağlıyor.
- yalıtım. benzinli olmasının etkisiyle motor sesi çok az. rüzgar ve yol sesinde de sınıfının iyileri arasında. camları kalın değil ama sınıfına göre bir eksik sayılmaz.
- kabin ve bagaj hacmi çok iyi. d-suv gibi hissettiriyor. kardeşim 1.90 boyuyla sürücü koltuğunda otururken, ben de 1.85 boyumla onun arkasında rahatlıkla oturabiliyorum.
bagaj hacmi, standart haliyle 620 lt. arka koltukların kolaylıkla yatması, bagaj perdeliği için özel saklama yeri olması, arka koltuktan bagaja erişebilmek falan gayet kullanışlı.
- iç konfor ve güvenlik özellikleri bir hyundai c-suv için çok iyi:
arka koltukta bir eşya kaldıysa uyarma, kapıyı açınca yan şeritten araç geliyorsa uyarma, tünele girince veya silecek suyu sıkınca klimayı sirkülasyona alma, tünelde camları otomatik kapatma, kirli hava veya egzoz gazı algılayınca sirkülasyona alma, sinyal kamerası, dönüşlerde ekstra far açması, öndeki araç harekete geçince uyarı verme, otomatik buğu önleme, ön koltuklarda ısıtma ve soğutma, arka koltuklarda ısıtma, direksiyon ısıtması, 3 bölgeli klima gibi lüks sayılabilecek özellikler var. mesela 3 bölgeli klima mercedes glb'de bulunmuyor.
elektrikli bagaj ve anahtarla cam kapayıp açma gibi özellikleri saymaya gerek yok. 2021 kasalardan itibaren bu sınıftaki her arabada var.
hibrit hev modelini alırsanız arabayı anahtarla hareket ettirme özelliği ekleniyor. park sonrası ince ayar veya kapıları açamadığınız durumlar için faydalı.
sinyal verince çıkan yaklaşma uyarıları ve direksiyon geri bildiriminin şiddeti çok iyi. kör nokta uyarıları da başarılı. makas atan motorlara karşı çok faydalı oluyor. park yerinden geri geri çıkarken de kusursuz çalışıyor.
ayrıca, yan aynaların üzerinde, sinyal vermeseniz de kırmızı ünlemli bir yaklaşma uyarısı çıkması iyi olmuş. yeterince dikkat çekiyor.
- otonom özellikleri beklediğimden iyi. 1 yıl önce kullandığım bmw ix3 elektrikli suv'a göre pek bir eksiği yok. şerit takibi ve adaptif hız sabitleyici iyi çalışıyor. araç takip mesafesiyle ilgili ayarlar da var.
- kablosuz şarj bölmesinin dikey olması sayesinde yer kaplamaması iyi olmuş. motoru kapatırken bölmede telefon varsa hatırlatması da güzel.
- iç aydınlatma sınıfına göre yeterli. iç taraftaki eşya bölmeleri, kablosuz şarj bölümü ve dış kapı kolları ışıklandırmalı. rengi değiştirilebiliyor. yukarıda sos tuşu falan da var.
koltuk altı ışıklandırma ise aksesuar olarak var. bizimkinde yok.
hyundai tucson'un eksileri
- ön yolcu koltuğu manuel. nissan qashqai ıı'nin 2017 makyajında bile elektrikli yapılmışken, 2021 kasada gereksiz bir kısıntı olmuş. muhtemelen, aracın iç hacmi d-suv gibi olduğundan bu kısıntıyı yapmışlar. hacim geniş olunca, özel ihtiyaçlar haricinde ayar gereksinimi duymuyorsunuz.
- hız ve navigasyonu ön cama yansıtmaması. tabii segmentine göre zaten bol özellik sunan bir c-suv için abartılı bir beklenti olabilir ama 2021 kasada yapılabilirdi. camda navigasyon oku çıkması, istanbul gibi karmaşık yerlerde işe yarıyor.
- arka hoparlörlerin daha zayıf ses vermesi. bu kısıntı birçok hyundai araçta var. abd'deki bose sistemli tucson'da da varmış. sebebini bilmiyorum. modifikasyonla düzeltilebilir.
- apple carplay ve android auto'nun kablolu olması. bu sanıyorum navigasyonlu üst paketlere özgü bir eksik.
aracın kendi navigasyonu da başarılı olduğu için çok problem değil, ama 2022 yılında gereksiz bir eksiklik. güncellemeyle giderilirse iyi olur.
özetle
hyundai tucson, beklediğimden iyi bir araba çıktı. en mantıklı c-suv diyebiliriz. kia sportage da güzel bir alternatif. tucson'a göre daha fazla iç konfor özelliği ve mild hybrid gibi avantajları var. ancak motorunun 180 yerine 150 bg olması önemli bir eksiklik. (olay sadece 200 üstü hızlara basmak değil. marmaris-datça yolu gibi ortamlarda sollama performansı önemli oluyor.)
ayrıca tucson'un dış tasarımı, özellikle koyu renk seçerseniz daha iyi. n-line tasarımı dikkat çekiyor. içeride ise, sportage, ekranından dolayı daha teknolojik görünse de, tucson'un tasarımı daha derli toplu geliyor. havalandırmadan kapılara doğru uzanan düz çizgiler falan iyi.
ikisi arasında tercih yaparken fiyat ve stok durumu belirleyici olur. biz ilk olarak sportage prestige paketini düşünmüştük, ama gereğinden yüksek fiyatlı bir teklif gelince tucson'a yöneldik. daha iyi oldu.