Akıllı Televizyon (Smart TV) Alacaklara Önemli Tavsiyeler

Google'a Philips mi Samsung mu 2019, 4K TV tavsiye 2020, en iyi televizyon markası yorumlar gibi şeyler yazmadan önce bilmeniz gereken kritik detayları aktaralım.
Akıllı Televizyon (Smart TV) Alacaklara Önemli Tavsiyeler
iStock

led, nanocell, qled... hepsi lcd televizyonlardır

sadece günümüzde kendinden aydınlatmalı led teknolojisi oled tv'lerde var. efsane black ve gray to gray bu tv teknolojisinde mevcut.

oled tv'lerde ne yazık ki burn in denilen, aynı görüntünün çok uzun süreler ekranda kalmasından kaynaklanan yanıklar oluşuyor, yani evladiyelik bir tv almak istiyorsanız oled yazanlardan uzak durun. mesela hep aynı tv haber kanalını izliyorsunuz, altta bulunan haber bantları, tv'nin logosu ekranda iz bırakabilir. (ne kadar sürede oluyor derseniz 2 sene ve sonrasında risk artıyor.)

gelelim standart lcd tv olayına

bunlarda da edge led yerine full led - direct led- full array led olanları tercih edin edge led yani köşelerden aydınlatma yapanları değil.

çünkü ışıklandırma panelin arkasından yapılır, böylelikle ışık alan siyah bölgelerde hareler daha az görünür, nispeten daha iyi gray ve black alırsınız ama nispeten. oled'in yerini tutamaz ama keyifli görüntü izlersiniz.

ancak bu full array ya da direct led denilen tv'ler daha pahalıdır ve daha kalındır unutmayın.

samsung tv ile geçmişte hoş tecrübelerim olmadığından ürünlerine hiç bakmadım.

benim üzerinde durduğum iki tv modeli var. birincisi lg nano916 yada genel ismi olan 91 serisi, diğeri sony xh9505 ya da xh95 serisi.

ikisinde de düşük gecikme mevcut, oyuncular için iyi bir deneyim yaşatır ama hdmi 2.1 desteği sadece lg'de var.

ancak youtube kanalı rtings'de izlediğime göre oyun oynamak isteyenler daha düşük response time arayanlar bu iki model arasında lg nano916 serisini tercih etmeli.

çok araştırma yaptığım için sorulan bir iki soru var, cevap vereyim

tn paneller ki tv'lerde artık kullanılmıyor, monitörlerde sıklıkla mevcut, en düşük gecikme süresine sahip olan ancak renk kalitesi açısından en düşük olanlar.

va paneller, nispeten ips panellere göre gecikme zamanı düşük ama tn panellere renk gamutu karşılama oranı daha yüksek daha doygun renk veren panel tipi.

ips paneller gecikme oranı içlerinde en yüksek ama bir lcd ekrana göre en kaliteli görüntüye yer veren panel tipi. ancak unutmayın son dönemde asus, samsung, lg gibi firmalar ips panellerde anlık 1-2 milisaniyeye kadar düştüler. genel olaraksa görüntüdeki resmin karmaşıklığına ve çözünürlüğün yükselmesine bağlı olarak 10-60 ms arasında gidip geliyor.

abi bizde para sorunu yok bozulursa yenisini alırım, hangisini alırdın derseniz

kesinlikle sony ve lg'nin oledleri derim. özellikle sony a serisi ve biraz daha uygun fiyata lg'nin cx serisi biçilmiş kaftan.

ancak sony'nin görüntüsü lg'den bir iki tık önde. zira kullandığı işlemciler ve görüntü düzeltme imkanı daha fazla ve android tv olmasının getirdiği faydalar çok. mesela güncelleme bulma imkanı, ekstra bir stick alma mecburiyetini ortadan kaldırıyor.

lg web os ise çok ciddi aşama kaydetti. bende 5 yıl evvelin lg tv'si var, web os 2.0 çalışıyor hala, en ufak bir takılma-bekleme sorunu yok.

yine bir soru geldi ekşi'den, cevaplayayım

benim lg tv'de yani 2015 modelinde, amazon, tivibu, netflix, youtube vesaire default olarak geliyor, arada bir güncelleme de alıyor. ancak web modu artık takılmaya başladı biraz ve google desteği artık yok sanırım browser'da. o sebeple android tv candır.

yardımcı olacak bir liste

teknomarket çalışanlarının tavsiyelerine güvenmeden, kendi ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurarak test edip karar vermeniz tabi ki en doğrusu ama bu ne yazık ki her marka/model için mümkün değil. teknoloji marketlerinin showroomlarından edindiğiniz izlenimleri zaten pek ciddiye almayın, orada yanıltıcı çok fazla faktör var (kalibrasyon ayarları yapılmıyor, her marka kendi özelliklerini ön plana çıkaracak demolar oynatıyor, ışıklandırma kötü...).

aşağıdaki sitede sayfanın altına doğru, önceliklerinize göre değerlendirebileceğiniz gayet anlaşılır şekilde hazırlanmış bir tablo var.

https://www.rtings.com/…eviews/best/by-size/65-inch

şöyle bir öneri getirenler de var

kişisel tavsiyem smart değil yüksek kalite bir tv alıp akıllılık kısmını apple tv, android box ve hatta playstation ya da xbox ile sağlamanızdır.

çünkü akıllı tv içerisindeki işletim sistemlerinin güncelleme ömürleri çok kısa ve birkaç yıla kalmadan hiçbir uygulamayı desteklemeyen, güvenlik açığı dolu normal bir tv ile baş başa kalacaksınız. onun yerine dediğim yoldan ilerleyin, en azından bir gün tv’niz dünyanın bir ucundaki canı sıkılan iki ergen tarafından hack'lenmez.

ekleme: çok sık olabiliyor akıllı tv hack'lenmesi ama en saçma örneğinin linkini buraya ekleyeyim.

https://www.vice.com/…y-pewdiepie-propaganda-videos