Airfryer Cihazların Sağlığa Herhangi Bir Zararı Var mı?

Son dönemin gözde mutfak aletlerinden airfryer'lar hakkında nedir, ne değildir tadında bir yazı.
Airfryer Cihazların Sağlığa Herhangi Bir Zararı Var mı?
iStock

öncelikle emf uzmanı değilim, biraz genel kültür biraz ecnebi makale araştırması ile anladıklarımı yazıyorum

bu 1000v/m değerler bütün airfryer'larda, bütün mikrodalga fırınlarda, bütün normal elektrikli fırınlarda, bütün elektrikli set üstü ocaklarda göreceğiniz değerlerdir. yani elektrikle yüksek watt ile ısı üretiyorsanız emf ve mf oluyor. sadece ısıtıcılarda değil, monitörler de nispeten yüksek emf sahiptir. emf bokunu çıkarmadığınız sürece zararsızdır. emf değil, "yüksek frekanslı" emf zararlı. röntgen cihazında falan olan dalga boyu kafası hariç 25 mikron olan dalgalar.

https://www.researchgate.net/…ices-4_tbl1_283510721

EMF: Elektromanyetik alan. Günlük hayatta kullanılan tüm cihazların yaydığı dalga boyu olarak biliniyor. Bu dalgalar radyasyon yayıcı özelliğe sahip.

zaten airfryer dediğin fanlı-mini turbo fırından başka bir şey değil. içinde bir rezistans yani ısıtıcı, bir de fan var. füzyon vs gerçekleşmiyor.

airfryer niye popüler?

fanlı ve minik olmasından dolayı avantajlı. yağsız pişiriyor. kısa sürede pişiriyor, küçük alanda eşit düzgün pişiriyor, küçük alanda olduğu için çıtır çıtır yapıyor patatesi falan.

beynine 1.4 sar cep telefonu dayayan insanların mini fırından ürkmemesi lazım.

uzmanların söylediğine göre airfryer'ın olumsuz yönü, çok pratik yemek yapıldığı için tekdüze beslenme bağımlılığı yapabilir. uzmanlar bu konuda uyarıyor diyor ki biraz da sebze yiyin, her gün patates-et yemeyin.

patates-et yiyecekseniz airfryer gayet sağlıklı pişiriyor (patates kızartması ve kırmızı et ne kadar sağlıklı olabilirse) yağsız, istediğiniz derecede pişiriyor.

yakında maillard reaksiyonu tarikatı damlar. maillard reaksiyonu sonucu zararlı polisiklik aromatik hidrokarbon her kızartmada (yüksek sıcaklıktaki her pişirmede) oluyor, airfryer'a özgü bir şey değil.

Polisiklik aromatik hidrokarbon: Heteroatom veya ornatik taşımayan ve kaynaşık aromatik halkalar içeren kimyasal bileşiklerdir. Yağ, kömür ve katran bırakıntılarında bulunur ve yakıtların (fosil yakıtları veya biyoyakıtlar) yakılmasında yan ürün olarak ortaya çıkar. Bir kirletici olarak düşünülmelerinin nedeni bazı bileşiklerinin karsinojen, mutajen ve teratojen olarak tanımlanmış olmasıdır.

geyik bir yana, patates kızartmalarında acyrlamide bileşiği açığa çıkabiliyor. bu bileşiğin kanserojen olma ihtimali mevcut. bu bileşik airfryer-normal yağda kızartma vs fark etmeksizin patates kızartmasında oluşabilen bir kimyasal. kızartmalarda fazla kavrulmuş kahverengi renkli kısımlar daha çok içeriyor bu kimyasalı. bu nedenle uzmanlar, patatesi altın renkliyken yiyin, çok kızartıp kahverengi hale dönüştürmeyin diyorlar.

kaynak