ABD'nin, En Yakın Müttefiklerine Bile Satmadığı Über Savaş Uçağı: F-22 Raptor
f-22, f-15 ile aynı büyüklüklerde olup f-16'ın bariz 1.5 katı filan olan amerikan hayalet hava üstünlük uçağı. 80'lerin sonu ya da 90'ların başında açılan ihalede f-23'ü yenerek amerikan hava kuvvetlerinin yeni nesil avcı uçağı olmaya hak kazanmıştır. ilk uçuşunu da o zamanlar yapmıştı galiba. 2005 sonunda ise hizmete girdi. f-117 ile benzer olarak iki kişilik bir model yoktur ve mühimmatını ise yine f-117 gibi radar profilini bozmaması için gövde içindeki bölmelerde taşır. kanat altlarında diğer normal uçaklar gibi yük taşımak (yakıt, bomba vs) için pilonlar mevcuttur. tanesi nerdeyse 150 milyon dolar olan bu kuşların şimdilik rakibi yoktur. ayrıca gerektiğinde hava-yer lazer güdümlü nokta atışına uygun mühimmat da taşıyabilir.
f-16, p-51 ve f-15'le aynı karede çekilmiş bir foto
bu da alaska civarında gezen bir tu-95'e önleme (interception) yaparken
f-22, air superiority uçağı olarak temel görevi düşman hava sahasına hakim olmak, yani düşman uçaklarını düşürmektir. bu sebeple hızlı ve manevra yeteneği yüksektir. örneğin kendisinden 10 yıl daha genç f-35'e üstünlükleri şöyle:
- ses üstü hızı (1.5 mach)
- 2 kat sayıda havadan havaya füze taşıyabilme.
- daha yüksekte uçabilme (50k)
- thrust vectoring sayesinde 2 kat daha fazla manevra yeteneği.
f-22, "raptor" adıyla da bilinen übersonic bir savaş uçağı. özellikle dogfight (it dalaşı) için tasarlanmış ve bu alanda şimdilik rakipsiz gibi gözüken uçak. ancak uçağın tam da bu noktada bir sorunu var: rakipsiz olması.
şöyle ki, sovyetler birliği dağıldıktan sonra kendi denginde bir düşman bulamayan abd, son 20 yıldır el kaide gibi terörist gruplarla uğraşmakta ve bu durum önümüzdeki yıllarda da böyle devam edecek gibi görünmekte.
son 150 yıldır kendi topraklarında savaş yaşamayan, buna karşın özellikle hollywood filmleriyle kamuoyunda sürekli ülkeyi işgal edecek bir düşman varmış imajı çizen amerikalılar, habire daha iyi silahlar geliştirerek hiçbir zaman gelmeyecek bir düşmanı beklediler. ancak değişen dünyada dişe diş tarzı cephe savaşlarının yerini gerilla savaşları alıverdi. hiçbir hava kuvveti bulunmayan ve tamamen mağaralarda, hücre evlerinde saklanıp, sivilleri hedef alan ani baskınlarla düşmanını yıldıran bu yeni tarz görünmez düşmana karşı f-22 gibi uçaklar hiçbir işe yaramamakta. ar-ge ve üretim maliyeti milyar dolarlarla ölçülen bu tarz uçakların gerekliliği de son yıllarda krizlerle tanışan amerikan halkı tarafından artık sorgulanmaya başlamıştır.
yani uzun lafın kısası f-22 mükemmel olmakla birlikte, olmayan bir düşmana karşı geliştirilmiş lüzumsuz bir silahtır.
f-22 dünyada birçok yerde it dalaşına girmiş durumda (2017 itibarıyla), eurofighter typhoon dışında üstünlük kuramadığı bir uçak bilinen raporlara göre yok. belki rus uçaklarına karşı kaybettiği it dalaşları saklı tutuluyor olabilir, bilemeyiz. pentagon şubat 2017'de tekrar raptor üretmenin maliyetini hesaplattı ve çok tuzluya patlayacağını öğrenince vazgeçmiş gibi oldular. f-35, raptorların açığını doldurabilecek özelliklere sahip değil. birleşik devletler, hava üstünlüğünü kaybetmemek için kara kara düşünmekte.
raptor ile ilgili şöyle bir şey paylaşayım: orta doğu'da iki adet iran f-4 uçağı amerikan drone'larından birine karşı havalanıyor. tek başına devriye uçuşunda olan bir raptor pilotu iki f-4'ün altında pozisyon alarak, kanatların altına bakıp mühimmat durumlarını kontrol ediyor. uçaklar mühimmat taşımadığı için sadece uzaklaştırmaya yönelik manevralarla uçakları kovalıyor. işin komik tarafı raptor pilotu bunlara yaklaşıyor, altlarına geçip silah kontrolü yapıyor, f-4 pilotları ise durumdan habersiz drone kovalıyor. uçağın stealth (gizlilik) özelliğinin ne derece gelişmiş olduğunu bu olaydan anlayabiliyoruz.