ABD Siyasetinde Devrim Yapan Slogan: Make America Great Again (MAGA)
maga (make america great again) hareketi, lideri donald trump'ın 2016 başkanlık kampanyası sırasında amerika birleşik devletleri'nde ortaya çıkan nativist bir siyasi harekettir. bu hareketin adı, trump'ın 2016 kampanya sloganından türetilmiştir ve trump’ın adaylığı, başkanlığı (2017-2021) ve sonrasında pek çok destekçi için bir savaş narası haline gelmiştir.
maga hareketi, amerika birleşik devletleri'nin bir zamanlar “büyük” bir ülke olduğuna, ancak bu statüyü yabancı etkiler nedeniyle kaybettiğine inanır. bu etkiler, ülke içinde (göç ve çokkültürlülük yoluyla) ve ülke dışında (küreselleşme, yani çok uluslu ekonomilerin artan entegrasyonu yoluyla) ortaya çıkmıştır. maga üyeleri, bu düşüşün “önce amerika” politikaları ile tersine çevrilebileceğini düşünmektedir. bu politikalar, ekonomik korumacılığı artırmayı, göçü büyük ölçüde azaltmayı ve maga üyelerinin geleneksel amerikan değerleri olarak gördükleri şeyleri teşvik etmeyi veya zorlamayı içerir. bazı maga destekli politikalar, trump’ın 2015 yılında “müslümanların amerika birleşik devletleri'ne girişinin tamamen ve tamamen durdurulması” çağrısı gibi, ağır ırksal veya dini ayrımcılığı içerir.
maga hareketi, aynı zamanda çağdaş amerikan siyasetinin aşırı partizanlığını örnekleyen özellikle mücadeleci karakteri ile bilinir. bu duruşa uygun olarak, homofobik, cinsiyetçi veya ırkçı olarak görülen ve şiddeti teşvik eden mesajlar gibi tartışmalı söylemler hareket içinde gelişmiştir.
maga hareketi, ana akım medya ile antagonist bir ilişkiye sahiptir. hareketin çoğunluğu, ana akım medyanın maga görüşlerine karşı önyargılı olduğuna, en kötü ihtimalle ise hareketin düşmanları adına yalan söylediğine inanmaktadır. bu inanç, maga üyelerini yanlış haber hikayelerine ve özellikle maga destekleyen medya organları tarafından yayılan ve maga liderleri tarafından tekrarlanan aşırı komplolara karşı savunmasız hale getirmiştir. örnekler arasında, demokrat eski başkan barack obama'nın amerika birleşik devletleri doğumlu olmadığını iddia eden “birtherism”, demokratların göç politikalarının beyaz amerikalıları beyaz olmayan göçmenlerle değiştirmeyi amaçladığına dair teori ve 2020 başkanlık seçimlerinin demokratlar tarafından trump'tan çalındığına dair iddialar yer alır.
"make america great again" ifadesinin bir varyantı, ilk olarak cumhuriyetçi başkan ronald reagan tarafından 1980 başkanlık kampanyasında popüler hale getirilmiştir. trump'ın, “make america great again” ifadesini kasım 2012'de, massachusetts eski cumhuriyetçi valisi mitt romney'nin 2012 başkanlık seçimlerini obama'ya kaybetmesinin hemen ardından ortaya attığı bildirilmektedir. trump, sloganı siyasi meseleler ve siyaset alanında farkındalık yaratmak amacıyla ticari marka olarak tescil ettirmek için bir başvuruda bulunmuştur. trump, 2016 cumhuriyetçi başkanlık adaylığı için adaylığını açıkladığı gün kampanya sloganını da duyurmuştur—16 haziran 2015. bu tarih, maga hareketinin başlangıcı olarak görülebilir.
trump'ın kampanyası, hızla muhafazakâr beyaz işçi sınıfı seçmenler arasında güçlü destek buldu. trump'ın iş dünyasından gelen geçmişi, bu amerikalılar için ekonomiyi anladığının bir işareti olarak değerlendirildi ve önceki hükümet hizmeti eksikliği, washington d.c.'deki yolsuzlukla lekelenmediği anlamına geliyordu. ayrıca, federal hükümetin demokrat “elitler” tarafından kontrol edildiğini iddia eden popülist mesajını da takdir ettiler. maga üyeleri, trump’ın bir milyarder olduğu gerçeğini zengin elitlerin bir parçası olduğu anlamına gelmediğini, aksine elitler konusunda konuşurken ne dediğini bildiği anlamına geldiğini düşündüler. son olarak, trump'ın kişisel tarzını, ki bu oldukça kavgacı ve çatışmacıdır, çok sevdiler.
trump’ın cumhuriyetçi parti’nin başkan adayı olarak aday gösterilmesi, 2016 başkanlık seçimlerinde demokrat aday hillary clinton’ın kazanma şansını artıran bir durum olarak görüldü. ancak, maga hareketinin coşkusu, bazı eyaletlerdeki bağımsız seçmenler arasında clinton’ın popüler olmamasıyla birleşerek trump’ın zaferini getirdi ve bu durum ülkenin ve dünyanın büyük bir kısmını şaşırttı.
trump, maga seçmenlerine verdiği bazı vaatleri yerine getirmek için yürütme emirlerini kullandı. başkanlık döneminin ilk haftasında, müslüman çoğunluklu yedi ülkeden amerika birleşik devletleri'ne göçü yasaklayan bir emir imzaladı. ayrıca, ocak 2017'de, meksika ile olan güney sınırında fiziksel bir duvarın inşasını yönlendiren bir yürütme emri imzaladı. 2018’de, meksika, kanada, avrupa birliği ve çin’den yapılan ithalatlara gümrük vergileri getirmeye başladı. aynı zamanda, cumhuriyetçiler arasında genel olarak popülaritesini artırarak patient protection and affordable care act (“obamacare”)'i kaldırmaya çalıştı, esas olarak şirketlere ve zenginlere fayda sağlayan büyük bir vergi indirimini destekledi ve üç ultra muhafazakâr yüksek mahkeme yargıcını atadı.
trump’ın ilk dönemi sona erdiğinde, bağımsız seçmenler arasında oldukça popüler olmamıştı ve bu durum, demokrat rakibi joe biden’a yenilmesine yol açtı. trump, modern başkan adayları arasında benzeri görülmemiş bir hareketle, yarışı kabul etmeyi reddetti ve seçimin demokratlar tarafından “hileli” olduğu iddiasında bulundu. bu yalanın etkisiyle, maga yanlısı bir kalabalık 6 ocak 2021’de abd capitol’ünü bastı.
maga hareketi amerikan siyasetinde güçlü bir güç olarak kalmaya devam ediyor. 2022 yılının sonlarında, cumhuriyetçilerin yaklaşık 4'te 1'i kendilerini “maga cumhuriyetçileri” olarak tanımlıyordu. 2022 ara seçimlerinden kısa bir süre sonra, trump 2024 cumhuriyetçi başkan adaylığı için adaylığını açıkladı. maga hareketinin gücü göz önüne alındığında, diğer cumhuriyetçi adaylar, trump'ı doğrudan veya ciddi şekilde eleştiren stratejilerden kaçınmak ve maga üyelerinin aşırı görüşlerinin en azından bir kısmını kabul eden stratejiler benimsemek zorunda kalmıştır.