7.1'lik Meksika Depreminin Ardından Sosyal Medyaya Düşen Ürkütücü Görüntüler

32 yıl önce yaklaşık 10 bin kişinin hayatını kaybettiği depremin yıl dönümünde Meksika, yeni bir depremle daha sarsıldı. Şu ana kadar 248 kişinin öldüğü açıklanan depremle ilgili sosyal medyaya yansıyan görüntüler ise gerçekten korkunç.

Ekşi Sözlük yazarlarının konuyla ilgili yorumları

1985 yılında yaşadığı depremden ders almış ülkenin başına gelmiş deprem. kayıp çok fazla olmayacaktır diye tahmin ediyorum. burada bir kaç arkadaşın alarm sistemi kafasına takılmış. aydınlatmak istedim. meksika'da o bölgenin jeolojik yapısına özel bir erken uyarı sistemi mevcuttur. mexico city'yi etkileyen faylar guerrero denen bölgeden geçmektedir. guerrero bölgesi mexico city'nin batısında şehre oldukça uzak bir bölgedir. 

sistem guerrero bölgesinden aldığı primer dalga bilgisini mexico city'ye iletir. erken uyarı sistemi alarmları çalar. sekonder dalga gelmeden önce arada oluşan 50 saniyelik -adamlarla konuşalı baya oldu belki gelişmiştir süre- boşlukta binalar boşaltılır. sistemi türkiye'de kurulması ülkemizin fay sistemi, jeolojik yapısı ve mevcut teknoloji ile imkansıdır.

allah yardımcıları olsun. bizim de otuz yıl içerisinde böyle büyük bir deprem yaşama ihtimalimize, uzmanlar %65 civarı bir oran biçiyor.

istanbul'da beklenen deprem ile bu depremi kıyasa girmek ürpermeme sebep olsa da hatırlatmaya çalışayım. çok çabuk unutuyoruz. 99'da yaşadığımız felaket hiç olmamış gibi hayatlarımıza devam ediyoruz. 

yazı, ekşi şeyler'deki gurcanbal'ın söylemlerinin özeti gibi olacak.

Söz konusu Ekşi Şeyler içeriği.


mexico city'e 130 km uzakta olduğu söylenen bu deprem ile adaların hemen açığından geçen kuzey anadolu fay hattının yaratacağı yıkımı karşılaştırmak moral bozuyor.

kuzey anadolu fay hattı şu.


istanbul'u neredeyse boydan boya takip eden bir hat. özellikle; pendik, kartal, maltepe ve kadıköy'e kadar olan sahil kesiminin haritadan silineceği söyleniyor.

tahmini ölü sayısı: 90 bin'e yakın. tahmini yaralı sayısı ise, 135 bin.

çoğu kişi bunların iyimser rakamlar olduğunu belirtiyor.

bir diğer konu ise büyüklüğü. kuzey anadolu fay hattı üzerinde bir deprem fırtınası görülüyor. 1939 yılında kuzey anadolu fay hattının en ucundan yani erzincan'dan 7.9 ile başlayarak, yıllar yılı batıya doğru gelen 7 ve üzeri büyüklüğündeki depremlerden bahsediyoruz.


istanbul'da beklenen depremin büyüklüğü ise, tek kırılma olursa 8'e yakın deniliyor.
bu arada depremin büyüklüğünün yıkım etkisi logaritmik olarak artar. yani 7.2 ile 7.3 arasındaki fark, 7.3 ile 7.4 arasındaki farktan daha küçüktür.

özetle, istanbul depreme hazır değil. 

bu konuda önlem amaçlı kentsel dönüşüm vb. gibi faaliyetler devam etse de çok yakın bir tarihte yerleşim yerlerimizin dibinde büyük bir deprem bekleniyor. daha doğru bir tanımla kuzey anadolu fay hattı üzerinde görülen deprem fırtınası yüzünden olacağına kesin gözüyle bakılıyor. taşınma gibi planlarınız varsa da göz önünde bulundurmanız gereken ilk faktör "bence" budur.

umarım o gün geldiğinde, allah hepimizin yar ve yardımcısı olur.

19 eylül 1985 meksika depreminin yıldönümünde, tatbikat yaparken gerçekleşmiş.

trajik yönü bir tarafa, böyle bir tesadüfün halk üzerinde nasıl bir etki bırakacağını merak ediyorum.

deprem anında çekilen iç ve dış mekan görüntülerini izledim az önce ve tek diyeceğim beklenen büyük istanbul depreminden sağ kalan çok az olur. neden mi?

sehir planlaması belki şahane değildir ama ülkemize göre öyle duzgun ki sokağa çıkan insanlar emniyetli boş alanlarda duruyordu görüntülerde, olası bir bina yıkımı gerçekleşirse insanların kalabileceği kadar boş alan gördüm yani geniş caddeler ve bistroların, restoranların bulunduğu nispeten geniş ara sokaklar, bitişik nizam olmayan binalar, yeşil alanlar ve geniş kavşak noktaları deprem anında dışarı çıkan pek çok insanın şansı olmuş. istanbul'da böyle bir şey var mı? yok.

devamında aynı ölçekte depremlerin beklendiği de söyleniyor. allah yardımcıları olsun.