536 Neden Dünya Tarihindeki En Kötü Yıllardan Biri Olarak Kabul Ediliyor?

MS 536 yılı insanlık tarihinin en kötü yıllarından birisi olarak kabul ediliyor. Peki neden?
536 Neden Dünya Tarihindeki En Kötü Yıllardan Biri Olarak Kabul Ediliyor?

536 senesinde avrupa, orta doğu ve asya'nın büyük kısmı siyah bir sisle kaplanmış ve yaklaşık 18 ay boyunca güneş yüzü görmemiş. 6. yüzyılın en önemli tarihçisi olarak kabul edilen prokopius söz konusu dönemi şu şekilde aktarır; ''karanlık bir anda başlamıştı, tıpkı bir güneş tutulması gibiydi ama aylarca sürmüştü ve etraf tamamen karanlıktı.'' aynı olay ile ilgili olarak şu şekilde başka bir notu daha bulunuyor; "bugün 18. aya girdik, güneş hala dünya'yı bir ay ışığı kadar aydınlatıyor".

yaklaşık 18 ay süren karanlık çağ beraberinde son 2300 yılın en soğuk 10 yılını getirdi. bunun sonucunda geç antik küçük buzul çağı denen dönem ortaya çıktı. bu dönemden avrupa, orta doğu ve asya bölgesini derinden etkiledi. ağustos ayında neredeyse bütün çin karlar altında kalmıştı. avrupa kıtasında durum pek farklı değildi. tarım neredeyse durma noktasına gemişti; tarlalardan yeterli mahsul almak imkansızdı ve bu durum kıtasal büyüklükteki kıtlıklara sebep oldu. kıtlık beraberinde kitlesel ölümleri getirdi. söz konusu dönem boyunca avrupa kıta nüfusunun üçte birinin öldüğü tahmin ediliyor.

peki, nasıl olmuştu da dünya böyle bir hale gelmişti?

bu durumun sebebinin izlanda ya da kuzey amerika'da gerçekleşen büyük volkanik patlamalar olduğu düşünülüyor. volkanik patlamalar sonucu ortaya çıkan büyük kül yığınları rüzgarın da etkisi ile kısa zamanda dünya üzerine yayılıyor.

yani, ister insan kaynaklı olsun ister doğal sebeplerle gerçekleşsin, ekolojik dengenin bozulması sonuçları öngörülemez bir durum. ve işim tedirgin edici yanı buna benzer bir felaketin yarın bizim başımıza da gelmeyeceğinin bir garantisi yok.