3 Aydır İlk Kez 20 Bin Doların Altını Gören Bitcoin'deki Sert Düşüşün Sebebi Nedir?
ilk olarak makro ölçekle başlayalım
fed başkanı jerome powell bu hafta kongrede vekillerin sorularını yanıtladı. uzun uzun detaya girmeyeceğim çünkü aylardır söylediğinden farklı bir şey söylemedi. sanırım tek fark, "terminal rate ilk tahminlerimizden daha yüksek olabilir" ve "25 baz puana düşmemiz, ileriki aylarda 25 baz puandan daha fazla artırım yapmayacağımız demek değildir" demesi oldu. 50 baz puan ihtimalinin masaya geri geleceği belliydi. son birkaç gündür piyasanın hali ortada zaten.
yeni sıcak gelişme ise amerikan bankacılık sektöründe
ftx faciasından sonra resmen çöküşe geçen silvergate'ten sonra şimdi de silicon valley bank'ın (svb) likidite için elindeki bonoları kendi terimleriyle dengelemesi (realign) olumsuz havayı körükledi. bankacılık sisteminin kriptoya etkileri ne alaka ve bu ne anlama geliyor, hemen açıklamaya çalışayım. öncelikle bankacılık sektörünün nasıl işlediği hakkında kısaca bilgi vereyim.
amerikan bankacılık sisteminde 17.6 trilyon dolar para dönüyor. kanunen bu paranın %15'i aşırı likit enstrümanlar olmalı, yani 17.6 trilyonun yaklaşık 3.1 trilyonu aşırı likit (highly liquid ingilizcesi) türden (fiziksel para, hazine bonosu, şirket bonosu, mortgage back security vs. kısacası satılması kolay şeyler) ve bu 3.1 trilyonun sadece ve sadece 0.1 trilyonu bildiğin banknot, fiziksel para. kısacası bankacılık sektörünün geçen sene patlayan ftx'ten ya da çelcius'tan hiçbir farkı yok aslında. herkes parasını çekmek istese sistem çökecek. zaten gidip bankadan yüklü para çekeniniz olduysa bilir; birkaç gün sonra gelin, verelim derler.
geriye kalan 3 trilyon dolarlık bonolarda da durum pek parlak değil, banka bu bonoları satmadığı sürece sorun yok ama müşterine paralarını vermek için satmaya başlarsa sorun başlıyor. aşağıdaki görsel'de görüleceği üzere 2022 başından beri bu bonolar kağıt üzerinde (unrealized) zarar:
şimdi gelelim svb'ye (silivon valley bank)
bu banka, silikon vadisi'ndeki çoğunluğu start-up olan, henüz daha yolun başındaki ve sıcak paraya aşırı ihtiyaç duyan şirketlere çalışan bir kurum. dolayısıyla faizlerin yükselmesi ve piyasalardaki likiditenin düşmesinden ilk etkilenen şirketler bunlar. iş böyle olunca, bu şirketler bankadaki nakitlerini çekiyorlar ve svb bu talebi karşılamak için bonoları satmaya başlıyor, bu da bankanın kağıt üzerindeki zararının gerçekten zarar olması demek.
bu durumda piyasalara ve bitcoin'e ne olacak peki, endişelenmeli miyiz?
şahsi görüşüm, hayır. fed'in rrp (reverse repo purchase) hesabında hala 2 trilyon dolar var. bu paranın ne olduğunu uzun uzun anlatmayacağım ama piyasaya anında sürülebilecek bir fon olarak bilin. bankacılıktaki endişeyi piyasaları ani olarak çökertecek bir black swan eventolarak görmüyorum. sadece malumun ilanı, böyle şeylerin olmasını bekliyordum zaten. piyasa doğal olan "duygusal" tepkisini veriyor.
bitcoin de işe önemli direnç ve destek seviyeleri olan 25200 ve 15600'lerin ortası olan 20300'lerin altına düştük. açıkçası bu seviyeleri bu kadar hızlı göreceğimizi düşünmemiştim. eğer bitcoin 20300'e önümüzdeki birkaç günde geri gelemez ise ilk hedef alt çeyrek olan 18 bin, 2. hedef önemli destek seviyesi 15600'ler. eğer 20300'un üzerine çıkar ise bir süre bu seviyede konsolidasyona devam eder diye düşünüyorum. uzun vadede aşağı yönlü yola devam etme ihtimali hala daha yüksek. kısa vadede ise hareket önümüzdeki haftanın enflasyon ve 23 mart'taki fed toplantısına bağlı.
ayı sezonunda parasına para katan dostlara buradan selam olsun.