2028 Los Angeles Olimpiyatlarında Kaldırılacak, Geri Gelecek veya Yeni Eklenecek Olan Sporlar

2024 Paris Olimpiyatları her şeyiyle sona erdi, artık gözler bir sonrakinde. Bakalım 2028 Los Angeles'ta neler değişmiş olacak?
2028 Los Angeles Olimpiyatlarında Kaldırılacak, Geri Gelecek veya Yeni Eklenecek Olan Sporlar

genel geçer sporlar ilgili kategorik bilgilendirme. renkli olanlar hakkında daha fazla bilgi verilmiştir.

zaten olacak sporlar veya aynı şekilde devam edecek sporlar

su ile alakalı her spor aynen devam, atletizmin her branşı aynen devam, kaykay, triatlon, voleybol, eskrim, tırmanma, badmington, futbol, kürek, sörf, basketbol (3x3 dahil), golf, masa tenisi, kano, jimmastik, tekvando, hentbol, tenis

genişleyen sporlar

okçuluk: makaralı ok yarışması ekleniyor.

ragbi: 7'linin yanına 13'lü ragbi de erkekler için ekleniyor

atıcılık: 200m dürbünlü, 50-100 seri atış ekleniyor

bisiklet: artistik bmx ve bmx doğa koşusu ekleniyor

daralan ya da eksilen sporlar

judo: takım judosu kalkıyor.

güreş: grekoromenin kalkması gündemde (mma eklemek için takvim bulunamıyor).

yelken: 470 mix kalkıyor, iq foil kısaltılıyor.

kalkması gündemde olan sporlar

çim hokeyi: yapan ülke sayısı resmi olarak 18'e düştüğü için olimpik statüsünü kaybetti (21 ülkeden az olmaması lazım). görüşmeler sürüyor

halter: sadece olimpik statüsünü değil spor statüsünü yitirmek üzere. halterin spor olmadığını savunan akademik yazılar çıktı. muhtemelen kalkacak zira bazı ülkelerde yasaklandı.

pentatlon: halterle aynı kaderi paylaşan başka bir spor. bu olimpiyatlarda kalkdırıp brisbane'e antik yunandaki hali (uzun atlama, cirit atma, disk atma, koşu ve güreş) halini yetiştirmeye çalışacaklar. pek mümkün gözükmüyor 2036'ya artık.

boks: amerika kendi ülkesindeki 12 roundluk pro boks kuralları için dayatıyor, diğer federasyonlar kabul etmiyor. illa ki çözüm bulunur. kalkacak gibi gözükmüyor ama yapısı bu olimpiyatlık değişecektir.

binicilik: burda bir dilemma var. hayvan hakları adına kalksın diyenler de var, madem kalkmıyor o zaman at yarışı ekleyelim diyenler de var. özellikle atların taşınmasının oldukça zor olacağından dolayı ve hayvansever grupların bastırmasından dolayı kalkacak gibi gözüyor.

geri gelenler

beyzbol: fransa istiyor kalkmıştı, bahaneleri de 21 ülkenin ucu ucuna yetişmesiydi, lig sayısı dünyada 40'a çıkınca bahanesiz eklendi.

softball: beyzbolun kadın versiyonu

karate: fransa istiyor diye kalkmıştı yine, tekrar gelecek.

yeni eklenen sporlar

lakros: amerika'nın ata sporu, ev sahibi kontenjanından eklendi.

flag football: amerika'nın isteği üzerine eklendi. ne olduğu hakkında en ufak fikrim yok.

squash: biz de dahil olmak üzere neredeyse her ülke eklenmesini istedi. daha da kalkmaz sabit spor haline gelir. bu arada bizim bunda bir avrupa şampiyonumuz varmış kadınlarda, bakalım madalya gelir mi?

mma: güreşin daraltılması ve halterin kalkacak olması sebebiyle amerika ve doğu asya ülkeleri eklenmesini istiyor. sıkıntı federasyon sayısı ve yapısı, mma'i resmi olarak spor olarak tanımayan ülkeler var. resmi olarak daha eklenmese de muhtemelen eklenecek.

kriket: ruh hastası hintlilerin 20 yıllık çabası resmen sonuç verdi. adamlar her olimpiyat dönemi bunun kavgasını verdiler ve başardılar. maçlar los angeles'da değil boston'da oynanacak zira sahası yok.