2014'te Sırra Kadem Basan Malezya Uçağı Hakkındaki Yeni Kaçırılma Teorisi

8 Mart 2014'te Malezya Havayolları'nın 370 sefer sayılı uçuşunu gerçekleştiren Boeing 777-200ER uçağı, Kuala Lumpur - Pekin seferine başladıktan 41 dakika sonra kaybolmuştu. Fransız ve İngiliz uzmanların yeni teorisine göre uçak kaçırılmaya çalışılmış.
2014'te Sırra Kadem Basan Malezya Uçağı Hakkındaki Yeni Kaçırılma Teorisi
Fotoğraf: FlickR / Aero Icarus © Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic license

fransız uzmanlar bugüne dek elde edilen tüm verileri kullanarak daha farklı bir sonuca ulaşmışlar

bunlar arasında sadece birincil ve ikincil radar verileri ile inmarsat uydusunun ping analizleri değil, aynı hatlarda o saatte uçmakta olan diğer uçakların da bilgileri eklenmiş ve adamlar uçağın tamamen bilinçli bir şekilde ve hem radarlardan, hem fır hatları kontrollerinden, hem de askeri radar kapsamlarından uzakta kalmaya çalışarak güneye doğru yol aldığını ama (burası biraz belirsiz) christmas adası'na iniş yapma yönünde ilerlerken yakıt yetmemesi nedeniyle bu adaya yaklaşma hattı üzerinde düştüğünü saptamışlar.

motivasyon konusunda bir açıklama yapmıyorlar ama uçağın kaçırılmış olması gerektiğini söylüyorlar ve takip edilen güzergah (trajectory) ve uçağın hareketlerinin analizi ile son ana dek aslında uçağın bir yere inmeye çalıştığı sonucuna ulaşıyorlar.

bu analize göre uçaktakiler güneye yönelmenin ardından, melbourne fır hattına girdikten sonra christmas adası'na inmeye karar vererek doğuya, adanın güneyindeki iniş hattına yöneldiler ama sağ motorun sol motordan 150 kg. daha fazla yakıt tükettiğini hesaba katmayarak 1 ton eksik hesapladılar ve bu hatta ulaştıkları anda motorların durması ile karşılaştılar. bu durumda da christmas adası'nın 90 nm güneydoğusunda uçak denize vurdu.

uçaktan kopan parçalar reunion adası vb yerlere ulaştığında üzerlerinde kaya midyeleri (barnacle) bulunmuştu ve bulunan bu canlılar sıcak suda yaşayan türden. uçağın diğer teorilere göre düştüğü varsayılan noktadan reunion'a kadar olan alan ise soğuk su, yani o parçalar bugüne dek uçağın düştüğü varsayılan ve arama yapılan yerden gelmiş olamaz. kendi teorilerine göre ise uçak büyük olasılıkla kaçırıldı ama gerisine yorum yapmamışlar fakat sanki havada bazı pazarlıklar ya da mücadeleler sürmüş olabilir sonucuna götürüyorlar. bir şekilde pilotlar en yakın yer olan adaya yöneldiler ama artık çok geç olmuş.


bu teoriyi destekleyen ilginç ayrıntılar var

uçaktan alınan son somut veri olan inmarsat sinyalinin gösterdiği 7. çember ile uyumlu ama klasik teori uçağın o noktada güneye doğu uçmaya devam ettiğini varsayıyordu. burada ise oradan doğuya yönelme söz konusu. diğer açıklamalarda yer verilmeyen "sakınma" yani mh370'in ilk başlarda sanki normal bir uçakmış gibi davranmaya çalışması ve hatta dubai'ye giden n571 güzergahındaki diğer iki uçakla karşılaşmamak için önce sağa (kuzeye) doğru paralel bir hatta geçmesi ve burada iken irtifa kaybedip sola (güneybatıya) dönerek bu ana güzergahların altından geçmesi çok ilginç. bunları ancak ve ancak sinsi sinsi normal rolü yapmaya çalışan bir irade yapmış olabilir. hala kaptan pilotun intihar teorisi en olası yaklaşım gibi görünse de bir insanın intihar etmek ve onca diğer insanı da bu arada öldürmek için bu kadar karmaşık bir işi yapmaya kalkışması hala açıklaması zor bir durum. uçak son derece kurnaz hareketler yapmış. ya pilot tam psikopat bir deliymiş (ki kızkardeşi vb diğerlerinin açıklamalarına göre öyle biri olma olasılığı pek yok) ya da kendisine verilen talimatları yerine getirmiş yani zor kullanılmış.

Fotoğraf: FlickR / Aero Icarus © Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic license

veriler ortaya çıktıkça daha da ilginçleşiyor olay

daha önce araştırmaya son veren derin deniz arama şirketi (ki masrafları kendi cebinden karşılıyordu) geçenlerde yeni bir konumda aramaya tekrar başlayacaklarını söyledi. demek ki aramaya ve masrafa değecek yeni bulgular var.

ek olarak boeing şirketi de bazı ilginç simülasyonlar üretmişti. bunlardan anladığımıza göre bir uçağın yakıtı bitmeye yüz tuttuğunda uçak önce sağ motoru kapatıp kalan tüm yakıtı sol motora gönderiyor ki en azından uçuş süresi artsın ve sistemler desteksiz kalmasın. bunu dengelemek için de kuyruk dümeni otomatik olarak biraz sola alınıyor (left rudder). böylece uçak düz uçmaya devam ediyor. fakat sol motor da durunca artık sistemler desteksiz kalıyor ve birden bu sol dümen durumu yüzünden uçak sola doğru spiraller yapmaya başlıyor. tüm düşüş modellemeleri bu sol spin hareketi üzerine kurulmuş ve uçağın sol motorunun durduğu anda düşebileceği 10 ayrı yer belirlemişler. elbette bunların gerçek olabilmesi için o noktanın belirlenmesi gerek.

ilgiyle izlemeye devam ediyoruz.

Kayıp/kaza olayının yeni analizini videodan da izleyebilirsiniz


2014'te Kayıplara Karışan ve Hala Bulunamayan Malezya Uçağına Dair Bilmek İsteyeceğiniz Her Şey