1998'de En Çok Satan Üretici Olan Nokia Cep Telefonu İşinde Nasıl Geri Kaldı?

1998'de en çok cep telefon satan üretici olan; 1995'te 1 miyar dolar, 1999'da 4 milyar dolar işletme karı yapan; 2007'de %50'dan fazla pazar payı olan Nokia, cep telefonu işinde nasıl devlerin gerisinde kaldı?
1998'de En Çok Satan Üretici Olan Nokia Cep Telefonu İşinde Nasıl Geri Kaldı?

öncelikle, herkes symbian işletim sistemini kullanıyordu ve öyle de anlaşılmıştı

 (samsung, htc vs. ne varsa tek bir işletim sistemi) ama nokia oyunbozanlık yaptı ve piyasadaki gücüne de güvenerek symbian işletim sisteminin hisselerini yavaş yavaş alıp ele geçirmeye başlayınca diğerleri “vay bu bize yan çiziyor” deyip symbian'dan çıkmaya başladılar. ancak kendileri, tek başlarına çıkardıkları işletim sistemleri ile nokia ile başa çıkabilecek güçte değillerdi. en sonunda nokia haricindekiler google ile anlaştılar. nokia bir yanda, diğerleri ayrı yanda.

apple işi sağlam adımlarla hızlandırırken, android de çin misali ne gördüyse aynısını yapmaya çalıştı. bu sırada nokia taş gibi sağlam telefon çıkarmaya devam ederken, işletim sistemi symbian, piyasadaki değişikliklere yetişemez oldu. nokiaseverler, forumlarda bir olup uygulama ve oyun kasarken, ios ve android çoktan uygulama ve oyun konusunda yetişilemeyecek duruma gelmişti.

nokia sürekli planlar ve stratejiler geliştirmeye çalışıyor ancak harekete geçmekte geç kalıyordu. piyasanın en sağlam, en iyi kameralı, en iyi navigasyonuna sahip firma sırf işletim sistemi yüzünden uçuruma doğru gidiyordu. büyük umutlarla çıkan son modelleri de işletim sistemi yüzünden tutunamayınca, symbian macerası bitti.


ikinci evre ise windows dönemi

firma hala çok güçlü, osmanlı gibi, siz hepiniz ben tek. işletim sistemim sağlam olsa alayınızı döverdim modunda ki o zaman haklılar. windows ile çalışmaları hata değildi, microsoft yeterli olamadı. güvenlik ve akıcı olma konusunda iyi olsa da uygulama yetersizliği kullanıcıları bezdirmeye başladı. windows mobile 10 da verilen umutları boş çıkarınca, kullanıcılar artık nokia'yı terk etmeye başladı. microsoft mobilde kendisi dibe giderken nokia'yı da yanında götürdü.

ne oldum değil, ne olacağım demeli insan. taa o zamanlar nokia ceo'su, “bak kardeşim, ben apple, samsung kullanıyorum ama istemiyorum. ne zaman kurtaracaksınız bizi bunlardan” diyen sunucuyu dahi dinlemedi.

zamanında android işletim sistemini kullansaydı piyasada kalabilir miydi? evet ama nokia'yı nokia yapan farklılığıydı, o farklılıktan eser kalmazdı, bugün olduğu gibi.

geçtiğimiz yıl nokia'nın ceo'su risto siilasmaa'yı dinleme ve tanışma fırsatı buldum. bu soru her konuşmada kendisine soruluyor

risto, göreve geldiği yıl nokia çöküşüne başlamıştı ancak bu çöküşün ne nokia, ne de risto ile bir alakası vardı. risto bu göreve kriz yönetmesi için gelmişti ve microsoft hezimetinde pay sahibi olduktan sonra şirketin yaşamaya devam edebilmesi için 5g teknolojilerine yöneltti. kendisi şu anda f-secure'un ceo'su.

kendisi, herkesin tahmin edebileceğinin yanında aslında bir özel neden olduğuna parmak bastı. apple ve samsung'un büyümesine imkan veren şeyin avrupa'da olmayışı bu:

telefonunuza uygulama indirmek ve operatörünüz ile sürekli data alışverişinde bulunabilmek. apple, verizon gibi devlerle çalıştığı için app store'u geliştirebilme imkanı buldu. avrupa'nın hiçbir ülkesindeki operatörlerden böyle bir desteği göremeyen nokia; ne uygulama, ne de uygulama mağazası geliştirimine başlayabildi.

''elime iphone'u aldığım anda bu yarışta olmadığımızı anladım'' sözü bu döneme aittir.