1828'de Aniden Nürnberg'de Beliren, Geçmişi Bilinmeyen Esrarengiz Adam: Kaspar Hauser

26 Mayıs 1828’de aniden Almanya, Nürnberg’e gelen, kendi geçmişi hakkında hiçbir açıklama yapamayan, yalnızca temel seviyede okuma yazma bilen Kaspar Hauser'in ilginç hikayesi.
1828'de Aniden Nürnberg'de Beliren, Geçmişi Bilinmeyen Esrarengiz Adam: Kaspar Hauser

26 mayıs 1828’de aniden nürnberg’e gelen, kendi geçmişi hakkında hiçbir açıklama yapamayan, yalnızca temel seviyede okuma yazma bilen, kaspar hauser’in hikayesi çizgi romanda (martin mystere, 201) yeterince ayrıntılı özetleniyor. 

delikanlı zar zor konuşabiliyordu ve yalnızca iki cümleyi tekrarlıyordu: “asker olmak istiyorum” ve “bilmiyorum”. kendini ifade etmeyi öğrendiğinde, akıl hocası profesör daumer sayesinde, pencereleri ahşap tahtalarla kaplı ve ayağa kalkılamayacak kadar alçak tavanlı bir odada “ezelden beri” kilitli olduğunu ve yalnızca ekmek ve su ile beslendiğini anlattı. bu şaşırtıcıydı çünkü böyle bir beslenme biçimi onu öldürürdü, ayağa kalkıp hareket edememesi de onu ayaklarının üstünde duramaz hale getirirdi. 


o devirdeki tanık ifadelerine göre, kaspar’ın duyuları tuhaf bir biçimde gelişmişti: bir odada bira, kahve veya et bulunması onu hemen kusturuyordu; kediler gibi karanlıkta görüyordu; manyetik alanların varlığını algılıyordu ve metalleri, beze sarılı olsalar bile ellerini üzerine koyarak tanıyabiliyordu. 

1829’da ilk kez saldırıya uğradıktan sonra, 14 aralık 1833’te ansbach parkında, hofgarten’de bıçaklandı. eve kadar sürünmeyi başardı ve onu bıçaklayan adamın ona bir çanta verdiğini söyledi. kısa bir süre sonra öldü. çanta bulundu: üçgen biçiminde katlanmış ayna yazısıyla yazılmış bir mesaj içeriyordu. işte o mesajın bire bir çevirisi: “hauser size tam olarak kim olduğumu, neye benzediğimi ve nereden geldiğimi söyleyebilir. hauser’i bu zahmetten kurtarıp nereden geldiğimi kendim söyleyeyim…geldiğim yer…bavyera sınırında…nehirde…size adını bile söyleyeceğim: m.l.ö.”

m, l, ve ö sınırdaki üç şehrin baş harfleriydi: mühlen, loderbach ve ölsbach. niçin tam da bu yerlerin isimlerinin sayıldığı bilinmemekle birlikte, yorumun doğru olduğu kabul edilir. niçin mesaj ayna görüntüsü biçiminde yazılmıştır? niçin sanki mesaj bir gerilim yaratacak şekilde okunmalıymış gibi boşluklar konmuştur? ve son olarak, nasıl oluyor da bunu kaleme alan gizemli şahıs kurbanına, “kaspar”, “kaspar hauser”, “herr hauser” demesi normal olacakken, askeri usulde yalnızca soyadıyla hitap etmiştir? bütün bu sorular yanıtsız kaldı.

bu şahıs ortaya çıkışından bu yana, en az üç bin kitaba ve on binlerce makaleye esin vermiştir. bavyera, ansbach’ta bir müze ona ithaf edilmiştir. kökenine ve kimliğine ilişkin yorumlar çoğu kez açıkça hayal ürünü olan ve zaten orijinal karakterden değil, kaspar hauser “gibi” birinden söz edilen bu çizgi romanda anlatılandan daha olası değildirler. ayrıca werner herzog’un 1974 tarihli güzel filmi “the enigma of kaspar hauser”i öneririz. filmin, “jeder für sich und gott gegen allex” yani “herkes kendi başına ve tanrı herkese karşı” olan orijinal adı çok daha etkilidir. kaspar’ı yorumladığı karakterle aynı psikiyatrik bozukluklara sahip, profesyonel olmayan bir oyuncu “bruno schleinstein” canlandırmıştır. film sırasında, çekimlerde giydiği yırtık pırtık kıyafetten hiç ayrılmak istememiş ve kıyafeti uyurken de üstünden çıkarmamıştır.

kaynak: alfredo castelli