1428 Yıl Boyunca Ayakta Kalan Dünyanın En Eski Şirketi: Kongo Gumi

578 yılında Japonya'nın Osaka şehrinde kurulmuş olan inşaat şirketi Kongo Gumi, dünyanın en eski şirketi ünvanını elinde bulunduruyor.
1428 Yıl Boyunca Ayakta Kalan Dünyanın En Eski Şirketi: Kongo Gumi

kongo gumi adlı şirket, roma imparatorluğu'nun dağılmasından 102 yıl sonra, yani milattan sonra 578 senesinde japonya'nın osaka kentinde kurulmuş bir inşaat şirketidir. tarihte ilk defa özel girişimle kurulmuş bir şirkettir aynı zamanda.

kore'den japonya'ya göç etmiş bir aile olan kongo ailesi tarafından kurulan şirket, ilk olarak zarar gören budist tapınaklarını onarmakla başlamıştır işe.

daha sonra yeni tapınaklar inşâ etmeye başlayan şirket, inşâ ettikleri her tapınağın ziyaretçi akınına uğradığını fark edince japonya'nın hemen hemen her bölgesinde inşaat sektörünün tekeli olmuştur.


16. yüzyılda yapılan tarihî osaka kalesi'ni inşâ eden şirkettir aynı zamanda.

japon hükümdârların devlet eliyle değil de bu şirket aracılığıyla yapılar inşâ ettirmesi ise ailenin zenginleştikçe japon sarayı ile ilişkilerini geliştirmesiyle de açıklanabilir. aileye giren herkes, erkek-kadın fark etmeksizin kongo soyadını almayı kabul etmiş demektir.

17. yüzyıldan kalma ve üç buçuk metre uzunluğa sahip parşömende şirketi kurulduğu günden beri yöneten 40 nesil aile bireylerinin bilgileri bulunmaktadır.

2006 senesine geldiğimizde şirket iflas etmiş ve takamatsu inşaat grubu tarafından satın alınmıştır. böylece, hala varlığını devam ettiren en uzun ömürlü şirket ünvanını stora enso adlı şirkete kaptırmıştır. bu şirket finlandiya'da 1288 yılında kurulmuş bir kağıt üretim şirketidir ve günümüzde de varlığını sürdürmektedir.