12 Angry Men Filminden Akılda Kalan ve Kolay Kolay da Unutulmayan Hayat Dersleri

1957 tarihli klasikten öğrenilen en temel şeyleri derleyip toparladık.
12 Angry Men Filminden Akılda Kalan ve Kolay Kolay da Unutulmayan Hayat Dersleri

İlk akla gelenler

nezaketin, sabrın, hoşgörünün, alçakgönüllüğün, zekanın, iyi niyetin, anlayışın kendilerinden ve düşüncelerinden son derece emin insanların bile savunma mekanizmalarını ve kararlarını önemli ölçüde etkileyebilir ve değiştirebilir, ahlaksal kapasitenle insanlara iz bırakabilir, onların düşünce ve fikirlerinin yanlış olabileceğini öğretebilirsin. mesele bir çocuğun suçlu olup olmaması değildir. düşünme ve sorgulamanın gücüdür.

jüri üyelerinden biri aşağılık kompleksi ile çocuğun suçlu olduğunu canı pahasına savunur. aşağılık kompleksinin bir insanın hayatında ne kadar derin yaralar açabileceğine dair bir örnektir. ve sonunda haksız olabileceğini kabullenmek zorunda kalır. çocuk suçludur ya da değildir. mesele sonuçtan ziyade, o sonuca giden yolun ne kadar ahlaki olup olmadığıdır. verileri ahlaka uygun toplamak, sonucu ahlaka uygun karar vermek zorundayız. değerleri olan bir insan yolun ne kadar kirli olacağını önemsemeden sadece sonuç odaklı düşünmez.

jüri üyemiz herkese anlayışlı ve iyimser yaklaşır. aslında zekadan çok onun iyi, güzel ve ahlaki yönlerinin bir yansımasıdır herkesi kendisi gibi düşünmeye ikna etmesi. mutlu bir toplum için refahtan ve ekonomiden ziyade toplum ahlakının ne derece önemli olduğuna dair bir öngörü. çünkü filmin sonunda herkes mutluydu. ahlaki bir problemi çözdüler. ve bu o grubun mutluluğunu artırdı. bir toplum fakir bile olsa ahlaklı bir toplumsa eğer, o toplum mutludur. ayrıca insan hayatındaki bir sorunu çözdüğünde acısı azalır, rahatlar, mutlu olur.

şüpheden sanık yararlanır olayı

bir derste kıymetli bir hocamın tam da söylediği gibi “güven istisna şüphe kalıcıdır” bunu da olaylara farklı bir yorum getirmek için olması gereken gibi kullanıldığınızda sizi bir üste taşır. çoğunluğa karşı (1vs11) bir sav ortaya atmak ve bunu destekleyici konuşmak kendinden emin olmak ve bakış açısının çok yönlülüğüyle mümkün olabilir. kabul görmek ise tüm bunların toplamının bir çizgide ilerlemesi ana metinden bağımsızlığını ilan etmeden desteklenmesiyle gerçekleşir.

change my mind sevdalılarına inat tekrar tekrar izlenesi filmden çıkarılacak dersler.

sıcak değil de, nem çok kötü :)

insan; ay'a çıkabilen, devasa madenleri işleyebilen, 100 katlı görkemli binalar inşa edebilen, aklın almayacağı teknolojik gelişmeleri mümkün kılabilen, yarattığı sanat eserleriyle yüzlerce yıl sonra diğer insanlara stendhal sendromu yaşatabilen, bilişsel yetenekleri yüksek al yanaklı biyolojik bir hayvandır.

oda biraz sıcaksa, yeteri kadar nikotin almadıysa, yetişmesi gereken bir yer varsa vereceği karar sağlıklı olmayabilir ve bu küçük detay masum birinin hayatına mal olabilir.

bu bundan 1000 yıl önce de böyleydi, şuan da böyle.

medeniyet/sistemler/öğretiler piramidin en kalın basamağını hiçbir şartta aşamıyor.

farkında olmak da bir şey değiştirmiyor, bana iki saat sigara içirmezseniz birinin -herhangi bir sebepten- boynunu kırma olasılığım artıyor.

tecrübeyle sabit.

bu sebeple başka insanların hayatları hakkındaki önemli 'kararların' aynı gün, tek kişi tarafından verilmemesi, ortam şartlarını pasifize edecek şekilde sürece yayılması, birden fazla insan tarafından değerlendirilmesi gerekiyor.

dünyanın en iyi sanat eserini düşünün ve sonra onun yaratıcısını.

o eseri ürettiği gün, basit bir mide spazmı geçirseydi bugün o eser olmamış olacaktı ve dünya asla ne kaybettiğini bilmeyecekti :)

en büyük sistemler -hukuk vs.- insanlar üzerine kurulur, devasa binalar sizi yanıltmasın, insan basit bir canlıdır ve içinde bulunduğu şartları biraz değiştirirseniz, her şey değişir.